10 lucruri despre Canada, care uimesc turiștii

Cu peisaje naturale incredibile, oraşe moderniste, multitudinea de activităţi în aer liber, şi porţiuni enorme de sălbăticie nelocuită, Canada impresionează orce tip de turist. Cu toate acestea, există lucruri în Canada care uimesc prin individualtate, deosebindu-i cu adevărat de alte țări. Astfel, cei de la businessinsider.com au evidențiat 10 lucruri despre Canada, care fac parte din rutina lor zilnică, dar care sunt inexplicabile pentru vizitatori.

1.Lapte în pungi. DuPont a fost cel care, în 1967, a venit cu această idee și a materializat-o, folosind echipament din Europa. Industria alimentară a aprobat schimbarea, din motiv că este mult mai comod să folosești acest produs în pungi, decât în recipiente din sticlă, ce se pot sparge cu ușurință. Locuitorii din afara acestor provincii obișnuiesc, și ei, să folosească pungile de lapte, pentru că sunt mult mai ușoare și sunt mai simplu de depozitat. Laptele împachetat în pungi de un litru, este caracteristic doar pentru Ontario sau Quebec.

2.Eh? Nu este originară de aici, expresia este împrumutată de la francezi („hey”) sau de la scoțieni („eh”). Impresionant este că semnificația acesteia diferă de la caz la caz. „Eh” poate fi folosit pentru a expune o părere personală, pentru constatări, exclamații, întrebări, pentru a-ți cere scuze, în expresii fixe, insulte sau acuzații. Această expresie este folosită adesea în Canada Centrală.

3.Atenție, elani! Se pare că elanii reprezintă o adevărată problemă pentru canadieni. Un mascul cântărește în medie 400 kg, iar o femelă – 350 kg și măsoară o lungime de aproximativ trei metri. Coliziunea dintre corpul lor masiv și un vehicul poate fi fatală pentru ambii, așadar atenția șoferilor trebuie să fie maximă.

4.Națiune multiculturală. Populaţia Canadei este este foarte variată, de la indienii Inuiţi de lângă Oceanul Arctic la comunităţile de indigeni primordiali, de la expatriaţii britanici din anii 1960 – 1970 la populaţia francofonă sau asiaticii găsiţi în număr tot mai mare. În prezent, Canada este gazda a peste 200 de vorbitori de alte limbi, așa ca: cea mandarină, cantoneză, punjabă sau spaniolă.

5.Hochei. În jur de 33 de milioane de oameni sunt uniți de hochei, indiferent de limba pe care o vorbesc sau apartenența politică. Acesta face parte din cultura Canadei, fiind mai aproape de religie decât de un simplu gen de sport. Patinoarele, atât acoperite, cât și cele descoperite, sunt peste tot, iar copiii sunt introduși în această lume de mici.

6.Alinierea. Celor nou veniți le pare ciudată această aliniere. Este vorba despre ordinea ce le simplifică circulația sau deplasarea. În Canada există și o instituție, numită Școala Canadiană de Protocol și Etichetă, unde, rezidenții noi și studenții internaționali vin să învețe când și cum se formează un șir și cum se păstrează locul, dacă ești alineat.

7.Canada este enormă. Se întinde pe un teritoriu de 9.9 milioane de km pătrați. După mărime, îi cedează doar Rusiei. Iar distanța de la insula Newfoundland este mai mică până la Londra, decât până la Vancouver, care este situat în aceeași țară.

8.Sorry! Canadienii folosesc expresia aceasta foarte des. Să nu credeți că-și cer scuze la fiecare pas, e pur și simplu o formulă de politețe, adesea fiind folosită fără a-i fi respectat adevăratul sens.

9.Urmăresc obsesiv buletinul meteo. Canadienii iubesc să vorbească despre vreme mai mult decât oricare alt popor. Un raport a dovedit că, pe lângă sport, știrile legate de vreme domină titlurile. Această obsesie se explică prin faptul că teritoriul Canadei e vast, iar temperatura de la o provincie la alta diferă foarte mult. Un studiu a demonstrat că 70% dintre locuitorii Canadei verifică zilnic prognoza meteo.

10.Nu-și etalează patriotismul. Canada este considerat vecinul pacifist al Statelor Unite. Însă, spre deosebire de aceștia, canadienii nu-și etalează atât de mult dragostea față de patrie. Nu e din motiv că nu se mândresc cu țara în care trăiesc, ci pentru că ei consideră că nu e neapărat să fluturi din stegulețe sau să lansezi sute de focuri de artificii pentru a-ți demonstra patriotismul.

You May Also Like