14 fenomene unice în lume, aflate în România

Romînia este țara care știe să uimească în cel mai frumos mod turiștii care o aleg ca destinație de vacanță. În continuare urmează 14 fenomene unice pe care le găzduiește Romînia.

 

1. Cerul straniu din comuna Bozioru

Comuna Bozioru din județul Buzău este recunoscută pentru „cerul straniu”, pe lângă Complexul schiturilor rupestre. Comuna Bozioru, cu satul Fisici și cătunul Nucu, aproape de Lacul Gotes, are deasupra cupola unui cer de o claritate neverosimilă, ale cărui nuanțe intense contrariază lumea științifică.

Demersurile stiințifice au evaluat în măsurători sticlirile cerului de Bozioru  la 23 000 de grade Kelvin, în timp ce pentru un cer senin acesta ajunge de regulă la 6 000 de grade Kelvin.

2.  Picturile rupestre din pestera Coliboaia din Bihor

Speologii romîni au gasit in Pestera Coliboaia din Bihor desene care s-au dovedit a fi cele mai vechi din Europa Centrală, datînd de acum aproape 35.000 de ani. Desenele, reprezentînd animale din acele vremuri, bizoni, rinoceri, capete de urs, au fost bine păstrate datorită condițiilor bune de umiditate din zona peșterii unde au fost găsite. Momentan, peștera este închisă, specialiștii urmînd să continue cercetările. În plus, accesul în zona picturilor rupestre este extrem de dificil.

pestera-coliboaia

 

3.  Peștera cu Oase din Valea Minisului – locul unde a poposit cel mai „vechi” om din Europa

În sistemul carstic al Văii Minisului, în apropiere de Anina, județul Caras Severin, se află o peștera al cărei nume a făcut înconjurul lumii în urma cu aproape un deceniu. Peștera cu Oase este locul unde au fost găsite cele mai vechi rămășite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.

4. Cel mai vechi papirus întreg din Europa

Singurul papirus din Romînia, descoperit în urmă cu peste 50 de ani,este scris în greacă veche și este unic, fiind singurul papirus întreg din Europa care datează din secolul IV i.Hr. Acesta a fost descoperit la Mangalia în 1959 și a fost trimis, în același an, în Rusia, pentru restaurare și conservare. Ulterior însă, nu s-a mai știut nimic despre el. În vara anului 2011, acesta a fost  predat reprezentanților Muzeului de Arheologie „Callatis”.

papirus-romania

5.  Credeți că mașinile urcă la deal cu motorul oprit sau apa curge in sus?

Există locuri în Romînia în care mașinile urcă la deal cu motorul oprit sau par că urcă la deal. Zona Bucium –  Iași, este de acum notorie. Acesteia i se alătură o altă din Munții Gutai, la trecerea dintre Baia Mare și Sighetu Marmației, Pasul Tihuta și chiar o porțiune in Babadag, Tulcea, Maramures, Obarsia Lotrului, Buzau sau Magura Baciului, Bacau.

6. Pădurea Baciu și turismul paranormal

Pădurea Baciu, aflată la 5 kilometri de orașul Cluj, a cunoscut celebritatea în 1968, cînd Emil Barnea a publicat o fotografie a unui posibil OZN ajuns în zonă. Aici există o zonă magnetică de 300 de metri, unde mușchii de pe copaci nu arată nordul, așa cum ar fi normal, iar ciupercile, obișnuite pentru această pădure, nu cresc niciodată. Aici ar fi fost văzute broaște roșii de dimensiuni foarte mari.

Au fost semnalate și cazuri stranii, în care în acest loc a plouat torențial, dar fix doar pe suprafața de 300 de metri.

61610129

7. Micul Canion al Romîniei: printre turnuri și piramide, în haurile de la Rapa Rosie

Fratele mai mic al Marelui Canion Colorado se află la aproximativ 3 kilometri de orașul romînesc Sebeș, din judetul Alba. Se numește Rapa Roșie și se intinde pe o suprafață de circa 25 de hectare. Chiar dacă dimensiunile nu se compară cu cele ale faimosului canion de peste Ocean, rezervația continuă să atragă sute de curioși.

8.  Safirul dintre dealuri – Laguna albastră de la Aghireș

Exploatarea de caolin de la Aghireș a străpuns stratul impermeabil de argilă și a ințepat pînza de apă freațica sau un izvor subteran. Apa a năvălit și a inundat toată cariera.  Lacul astfel format este supranumit Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcăte cu praf de argilă.

Ciudat este faptul că apa lacului împrumută culoarea cerului. Este gri în zilele mohorîte și albastră în cele senine, ca sufletul omului.

9.  La Zaplaz, porți către altă dimensiune

Urcînd de la Refugiul Spirlea pe traseul La Lanturi, din Piatra Craiului, găsești spărturile în stîncă și nu te poți opri să nu te întrebi „cum a fost posibil?” Aceste înălțimi au fost cîndva fund de mare. Iar mărturie stau grămezile de cochilii pietrificate, pe care dacă sunteți căutători cu ochi atent, le puteți zări la tot pasul. Ce mînă a putut avea atîta răbdare și forță?! Ei bine, mîna timpului cu ucenici ca apa, vîntul, vremurile…

10.   Rezervația Grădina Zmeilor 

Grădina Zmeilor este o rezervație geologică și morfologică impresionantă. (județul Salaj, la 10 km de Jibou se găsește satul Galgaul Almasului). Blocuri de stîncă de toate formele și mărimile stau aruncate într-o mare dezordine, aidoma jucăriilor unor copii. Turnuri, tancuri, pilieri, hornuri, fisuri, cuburi, ciuperci – toate formele de relief de eroziune din atlas sunt cuprinse aici în Rezervația Grădina Zmeilor.

11.  Focul viu

Focul Viu este localizat în județul Buzău, pe Valea Slanicului, într-un deal din apropierea satului Terca, comuna Lopatari. Și reprezintă, de fapt, un fenomen firesc, ce are la bază emanațiile de gaze naturale din scoarța terestră, care, sub acțiunea razelor solare, se transformă într-un foc cu trimiteri infernale.  Flăcările sale pot ajunge la jumătate de metru și chiar un metru înălțime. Considerat monument natural, este înscris în baza de date a ariilor protejate din lume.

poza-focul-viu-andreiasu-de-jos

12. Groapa Ruginoasă, un fenomen unic în Europa 

Situată la est de Pasul Vartop, în Munții Bătrîna, Groapa Ruginoasă, o imensă ravenă în formă de amfiteatru, lată de circa 600 de metri și adîncă de 100. Fenomenul este unul aparte și oferă o priveliște de neuitat.

În urmă cu doar 80 de ani, locul nu era marcat decît printr-o mică vaiugă.Aflată la o altitudine de peste 1.300 de metri, Groapa Ruginoasă s-a format din cauza eroziunii solului într-un timp foarte scurt. Procesul de eroziune a scos la suprafață straturi de coartite. Culoarea rosie-violacee transformă zona într-una deosebită, de la depărtare semănînd cu o rană deschisă în trupul muntelui.Aspectul său fantastic care sugerează un colț din Canionul Colorado este astăzi un adevărat laborator morfologic.

peisaj-de-romania-groapa-ruginoasa-unicat-in-europa

 

13.   Balta vrajitoarelor

Balta Vrajitoarelor se află undeva prin Pădurea Boldu-Creteasca. Nu are casută poștală, însă poate fi vizitată cu ușurintă, mai ales de bucureșteni, întrucît se află la ieșirea din Capitală, spre Ștefănești.

Balta fermecată măsoară doar cîțiva metri în diametru și mai puțin de doi metri în adîncime. Dimensiunile nu le împiedică, însă, pe vrajitoare să se adune acolo în momente cheie ale anului. În preajma nopților de Sfîntul Gheorghe, Sanziene sau Sfîntul Andrei, se spune că se deschid porțile spre alte tărîmuri. Atunci se incarcă vrăjitoarele cu puteri magice, care sunt transmise din generație în generație.

61317735

14. Sfinxul din Bucegi mai are frați

Faimosul Sfinx din Bucegi are un frate mai mic in Cheile Tatarului, din Munții Gutai. Denumit Sfinxul Maramureșului, seamană mai degrabă cu un cap de dac, fiind compus din roci de andezit dur, roca greu erodabilă. Sfinxul Maramuresului  va fi acoperit de apele barajului Runcu – Firiza, imediat ce acesta va fi pus in functiune.

In judetul Buzau există un alt monument al naturii, mai puțin cunoscut, care seamănaăcu un chip uman. Este vorba despre Sfinxul din masivul Breazau, situat pe raza localității Bustea, comuna Manzalești (50 km de orașul Buzau, pe Valea Slanicului).Unii istorici sustin ca Manzalesti este una dintre cele mai vechi asezari umane din tara noastra.

You May Also Like