2015, cel mai bun an pentru Litoralul Românesc

Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, anunţând un 2016 cu rezultate record în turism, transport şi construcţii, arată o analiză KeysFin, realizată pe baza datelor financiare ale firmelordin zona Dobrogea.

2015 a fost cel mai bun an pentru turismul de pe Litoral, arată datele hotelierilor, care au raportat un număr record de turişti. Au fost weekend-uri în care în staţiunile de la Marea Neagră s-au aflat peste 400.000 de turişti, număr fără precedent în istoria Litoralului.

Rezultatele au fost influenţate, deşi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvânt greu de spus în acest sens l-a avut sectorul construcţiilor, care a adunat roadele investiţiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor întreprinzători.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată, de exemplu, că în luna iulie 2015 erau obţinute autorizaţii de construcţie pentru 493 de clădiri cu destinaţie rezidenţială (în principal hoteluri şi pensiuni), într-o creştere sensibilă faţă de cele 446 de autorizaţii emise în perioada similară din 2014.

Interesul investitorilor în construcţii pentru zona litorală este dovedit şi de evoluţia numărului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, dacă în 2010 erau înregistrate 2775 de societăţi specializate în construcţii, în 2014, numărul acestora a crescut cu mai mult de o treime, la 3416 firme.

Poate cel mai elocvent exemplu privind boom-ul construcţiilor de pe Litoral îl reprezintă staţiunea Mamaia, acolo unde în ultimii patru ani s-au construit câteva zeci de hoteluri cu mai mult de 2000 de camere, majoritatea cu confort de 4-5 stele.

O evoluţie spectaculoasă a marcat-o şi staţiunea Năvodari, acolo unde, potrivit autorităţilor locale, s-au deschis peste 100 de pensiuni şi hoteluri şi asta numai în ultimii doi ani.

Potrivit experţilor de la Arabesque, rezultatul pozitiv al sezonului estival 2015, temperarea efectelor crizei, creşterea gradului de încredere în economie, dezgheţarea relativă a finanţărilor bancare şi implicaţiile noului Cod Fiscal – mai ales reducerea TVA-ului – fac ca perspectivele lui 2016 să fie  unele pozitive.

Litoralul, cu cei doi vectori de creştere ai săi, turismul şi transporturile (Portul Constanţa, Autostrada Soarelui etc.) are toate şansele să devină al doilea pol de creştere economică a României. Noi suntem şi vom fi prezenţi acolo pentru a susţine eforturile dezvoltării unei infrastructuri de tip modern absolut necesare„, a declarat Laurenţiu Leca, directorul filialei Arabesque Constanţa.

You May Also Like