Au oferit oraşului un pic de culoare. Străzile din Soroca, înfrumuseţate cu covoare naţionale

Locuitorii oraşului Soroca vor traversa străzile călcând pe covoare naţionale. Ce-i drept, nu lucrate manual, ci pictate cu vopsea. Astfel, autorităţile au dorit să surprindă localnicii, dar şi să ofere oraşului un pic de culoare. Oamenii spun că lăicerele îi aduc aminte de casa părintească şi de tradiţiile moldoveneşti.

Iată aşa vor arată de azi înainte trotuarele ce fac legătura cu trecerile de pietoni din oraşul Soroca. Muncitorii au înfrumuseţat prima intersecţie, unde au fost pictate patru lăicere cu ornamente tradiţionale, iar reacţiile oamenilor nu au întârziat să apară.

„Ştiţi ce mi-a păcut, fără să vreau m-am liniştit pe suflet, nu ştiu de ce. Are grijă cineva de noi, pe unde să păşim, cum să păşim”.

„Murdăria nu-mi place, gunoiul nu-mi place, beţivii nu-mi plac, dar frumuseţea asta îmi place. Au făcut ca în casa mare, este pe jos covor, apropo, eu acasă mi-am pus tot covoare moldoveneşti”.

„Îmi place foarte mult, este ca un covoraş, ceea ce ţine de tradiţii, de poporul nostru moldovenesc şi culorile şi ornamentele”.

Muncitorii de la întreprinderea comunală au început lucrările miercuri, folosind vopseaua pentru marcarea trecerilor de pietoni. Ideea aparţine unui grup de voluntari care speră că astfel vor atrage mai multi turişti şi vor bucura ochii locuitorilor.

„Am ales culorile după câte vedeţi negru, alb, roşi galben. Se planifică ca pe viitor să facem la clădirile care reprezintă o valoare culturală, este teatrul aici şi intersecţia din faţă, este muzeul, cetatea”.

Autorităţile spun că astfel de covoare vor fi pictate în preajma instituţiilor culturale şi a celor de învăţământ. Mai mult, potrivit primarului localităţii, Victor Său, pe viitor vor fi implementate mai multe proiecte ce vin să înfrumuseţeze oraşul.

„Deoarece Poliţia Rutieră nu a permis pe pietonală, noi ne-am gândit să facem asta pe trotuare. Am vrut să facem din Soroca o casă mare a neamului. Vom face astfel de covoare şi la unele opriri, dar au venit şi alte idei. Să instalăm panouri publicitare cu trasee turistice din oraşul Soroca cu locurile noastre istorice. S-a propus un panou, eu iubesc Soroca, acum lucrăm la design”, a comunicat primarul oraşul Soroca, Victor Său.

Pentru amenajarea lucrărilor au fost cheltuite doar resurse din bugetul pentru marcajul rutier.

Sursa text și foto: canal2.md

You May Also Like