Aventura a trei moldovence care au călătorit cu autostopul până în Grecia

Dornice de aventură și experiențe noi, trei tinere din Moldova au avut parte de o vacanță mai puțin obișnuită. În locul unei călătorii bine programată și pusă la punct, tinerele au ales una plină de aventuri și amintiri culese în drum spre Grecia cu autostopul. 

Elena, Cristina și Anastasia sunt cele trei prietene care au decis să pornească în această peripeție, deoarece demult nu au petrecut timpul împreună, întrucât au trăit în diferite țări. Experiența călătoriei cu autostopul în afara hotarelor Moldovei a fost prima de acest fel. Astfel tinerele au ales Grecia și Bulgaria, pentru că cea dintâi țară nu a fost vizitată de niciuna dintre ele până atunci, iar Bulgaria nu de toate fetele. În plus, alegerea a fost influențară și de faptul că țările sunt vecine.

Pe perioada călătoriei, timp de 12 zile, au mers cu circa 30 de mașini, inclusiv trei tiruri și un camion. Au dormit în cinci orașe diferite la cinci oameni care le-au găzduit pe fete. Călătoria a fost destul de economă, deoarece fetele au beneficiat de diverse ocazii în care s-au putut scuti de cheltuieli. „Pe toată perioada am cheltuit un pic mai mult de 100 de euro, în mare parte pentru mâncare sau ieșiri în oraș. De mult folos ne-a fost grupul «cine are drum spre…», unde l-am găsit pe Sergiu care ne-a dus la București și pe Cristina la care am stat în Thessaloniki, cât și platforma Couchsurfing, unde am găsit cazare în Varna, Orestiada și Kavala.”

Întrebate de ce au ales să pornească într-o astfel de călătorie, fetele au argumentat prin trei motive clare:

– „În primul rând, pentru că credem în faptul că oamenii sunt buni și ajută să-ți îndeplinești visurile. Așa și a fost, am întâlnit doar persoane extraordinare, care ne-au arătat locuri frumoase, ne-au povestit istoriile lor și ne-au arătat orașele așa cum ei le văd.”

– „În al doilea rând, pentru că am vrut să spargem stereotipul că pentru a călători este nevoie de mulți bani. Este nevoie de un plan și un sac de dormit (noi nu le-am folosit pe ale noastre de data asta).”

– „În al treilea rând, pentru că ne place să călătorim și credem că, călătoriile fac relațiile mai strânse, sau, din contra, le dezbină, dar, în fond, îți arată dacă vrei să mai fii alături de cealaltă persoană.”

Desigur, o astfel de călătorie este lipsită de securitate, iar pericolul totuși nu poate fi exlus. Totuși tinerele nu au întâlnit, spre marea lor fericire, niciun caz dubios în calea lor. „Pentru a ne simți în securitate, nu călătoream noaptea (cu excepția drumului din Giurgiu spre Chișinău), aveam cu noi un cuțit elvețian (l-am folosit doar pentru a tăia zămosul) și Elena era echipată cu cunoștințe din psihologie.”

„Mașinile și oamenii care s-au oprit erau foarte diverși și binevoitori. Când mergi pe diferite drumuri, devii o carte ce acumulează istorii din viața altora”, au mărturisit fetele.

„Părinți, directori de companii, șoferi de TIR, agricultori, călători înrăiți, bunici, reprezentanți ai unei etnii minoritare, lucrători de stat sau persoane cu care am comunicat doar prin semne. Oamenii erau diverși, dar motivați să ne ajute.”

Într-un final, această călătorie a fost o experiență frumoasă care motivează tinerele să o repete.

„ Cel mai greu e să iei decizia să te pornești, iar atunci cînd începe drumul, viața se schimbă și gindurile sunt altele ”

 

 

You May Also Like