Budapesta si frumusețile ei inexorabile

Budapesta este un adevărat chilipir pentru turiști. Cei care au ocazia să vină aici sunt plăcut surprinși să descopere un oraș plin de energie și în care prețurile sunt mai mici decât în orașele de top din Europa. De obicei turiștii descoperă întotdeauna o metropola fascinantă și nu chiar atât de scumpă precum “sora” ei, Praga.

Compozitorul ungur Gyorgy Ligeti a facut o descriere a orașului Budapesta, care sună cam așa: „Dacă vii de la Paris la Budapesta, vei crede că te afli în Moscova. Dacă vii de la Moscova la Budapesta, vei crede că te afli în Paris.

Prinse între Europa Occidentală și cea de Est, acolo unde bazinul carpatic se întâlnește cu munții și cu câmpiile din centrul Ungariei, cele două orașe străvechi Buda și Pesta sunt împarțite de Dunărea cea albastră. Unite într-un singur oraș – Budapesta – în anul 1873, aici găsești în prezent o combinație fascinantă între cultura estică și cea vestică. Asta se vede peste tot în acest oraș vibrant: în arhitectura gotică a superbului sediu al Parlamentului și în catedralele și bazilicile restaurate, datând din epoca renascentistă, în castelele antice și în baile termale care împânzesc orașul, aidoma unor oaze mozaicate cu apă fierbinte.

O modalitate excelentă de a-ți începe turul orașului Budapesta este aceea de a lua contact cu istoria sa, în incinta Muzeului Național al Ungariei. Celții, turcii, habsburgii, nazistii și rușii au invadat de-a lungul timpului Budapesta. Rătacește prin galeriile superbe de artă, gazduite de această clădire în stil neo-clasic, construită între anii 1837 și 1846, admiră artefactele acestor epoci și fii martor al momentului în care Ungaria a fost declarată republică în data de 23 octombrie 1989, odată cu prăbușirea comunismului.

Muzeul de etnografie merită vizitat pentru colecția sa fabuloasă de artefacte istorice și culturale, pentru exponatele sale variate (nu mai putin de 192000!), datând înca din Epoca Bronzului, aproximativ din anul 2000 i.e.n. Dar motivul principal pentru care trebuie să faci o vizită la acest muzeu este acela de a admira magnifica sa intrare din marmură. Acum devine limpede de ce această construcție a servit drept decor pentru multe dintre filmele ce evocă epoca Renașterii.

Palatul Parlamentului aflat în apropiere, este o construcție la fel de fascinantă, cu cupola sa de culoare roșie, aflată la 96 metri înălțime, arhitectura în stil neo-gotic și baroc, decorat cu 233 de statuete, 27 de porți, 10 curți interioare și 691 de încăperi. Turul acestei clădiri reprezintă o experiență de neuitat, fie și numai dacă faci o plimbare în jurul ei.

Dealul aflat în apropiere îți oferă panorama orașului Budapesta și poți petrece cu ușurință aici o zi sau două, explorând muzeele din zonă, Palatul Sandor și Castelul Buda (care adăpostește Galeria Națională a Ungariei), toate într-un oraș medieval perfect conservat, la a carui frumusețe contribuie și străduțele sale pietruite. E bine să începi turul acestei zone din Piața Batthany Square, aflată lânga Dunare și să urci aproximativ 1,5 kilometri pe deal, prin suburbiile Budei, pentru a te familiariza cu modul de viață al oamenilor din partea locului.

Piața Centrală din Budapesta este un amestec cultural de magazine de suveniruri, stănduri cu mancare și delicatese, care îți oferă o mostră a bucatariei ungurești. Încearcă preparate tradiționale precum cârnați, salam, branză, șuncă, produse de patiserie și gulas, toate condimentate cu boia de ardei iute și care îți lasă gura apă, dar în același timp în flăcări. Rezervă-ți un moment pentru a admira structura de grinzi din oțel din această piața și dacă ți se pare oarecum cunoscută, este pentru că ea a fost proiectată de catre Gustav Eiffel, cel al carui nume se leagă de simbolul orașului Paris.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce trebuie să vezi în Budapesta, ai nevoie de o săptămâna întreagă pe care să o petreci aici. Printre lucrurile obligatoriu de făcut în capitala Ungariei, se numară: traversarea fluviului Dunărea și a Podului Lanțului, o incursiune în băile termale din oraș, o plimbare în Piața Eroului și o vizită la Baile Szechenyi, aflate în apropiere și, de asemenea, vizite la multele muzee din oraș.

O vizită în orașul Budapesta echivalează cu a te juca cu cubul Rubik, creația ungurului cu același nume. Oriunde te-ai duce, te confrunți cu intrigantele combinații pitorești. Vei fi pus în fața dilemei: să o iau pe aici pentru a vizita un muzeu de istorie sau pe aici, pentru a ajunge la o baie termala? Sa merg în această direcție către un palat sau pe acolo pentru a ajunge în orașul istoric de pe deal? Orice ai alege, Budapesta te va fascina.

 

You May Also Like