Castelele din Germania – adevărate bijuterii arhitecturale

Istoria impozantă a Germaniei se păstrează în monumentele și atracțiile sale, în special numeroasele castele și palate. Înălțimi uimitoare, turnuri complexe și detalii frumoase sunt prezente pe tot teritoriul german, de la nord la sud, pentru toţi turiştii pasionaţi de frumuseţe. Aceştia pot admira cele mai spectaculoase arhitecturi pe care istoria le poate oferi.

Indiferent dacă acestea sunt plasate de-a lungul frumoaselor râuri sau, pur si simplu, pe crestele munţilor, înconjurate de păduri vechi, castele din Germania sunt expresia cea mai vie a timpurilor romantice cu cavaleri și domniţe care au inspirat povestirorii.

În Germania sunt în prezent peste 25.000 de castele, unele doar ruine, multe dintre ele fiind bine conservate, găzduind  muzee, restaurate și chiar hoteluri de succes. Iată câteva dintre cele mai impresionante, care se merită de vizitat măcar o dată în viață.

1. Neuschwanstein, Bavaria. Potrivit unui clasament recent realizat de Hopper, castelul Neuschwanstein a fost desemnat cel mai frumos castel din lume. Acest castel faimos din Germania, situat în apropierea oraşului Füssen, în Bavaria, atrage anual aproximativ 1,5 milioane de vizitatori din întreaga lume. Regele Ludovic al II-lea al Bavariei a ordonat construirea castelului în 1869, în speranţa de a recrea o reşedinţă nobilă medievală. Castelul Wartburg, din apropierea oraşului Eisenach, i-a servit drept inspiraţie.

2.Castelul Wartburg, Eisenach – „cel mai german dintre castelele germane”. Situat pe un deal abrupt, într-un cadru natural deosebit, Castelul Wartburg este unul dintre cele mai vechi castele și mai bine conservate din Germania. Este situat în apropiere de Eisenach, la 120 de mile nord-est de Frankurt. Construit in 1067, Castelul Wartburg a fost și este martorul a peste 900 de ani de istorie germană, fiind inclus în 1999 în patrimoniul mondial al UNESCO. Catalogat ca fiind „cel mai german dintre castelele germane”, Wartburg și-a legat numele de reformatorul german Martin Luther, care, ascuns aici, a tradus în germană Biblia în numai unsprezece saptamani.

3.Castelul din Heidelberg, cel mai vestit castel-ruină. Ruina castelului este principala atracție turistică a oraşului universitar Heidelberg, situat pe râul Neckar. Luxoasa reşedinţă a principelui elector al Palatinatului a fost demolată de soldaţii regelui francez Ludovic al XIV-lea în 1693. În prezent, aceasta este cea mai cunoscută ruină din Germania, fiind vizitată anual de aproximativ un milion de turişti.

4.Castelul Hohenzollern. Aflat la aproximativ 50 km sud de Stuttgart şi la aproape 100 km vest de Ulm, Castelul Hohenzollern reprezintă azi atracţia turistică a zonei, fiind unul dintre cele mai vizitate castele din Germania. Are toate atuurile: e reşedinţa unei mari dinastii germane şi europene, a fost restaurat după planurile unei fortăreţe medievale, adăposteşte o colecţie regală impresionantă şi bucură ochii oricărui privitor, prin aşezarea sa pe un deal înalt şi împădurit, între munţi şi văi pitoreşti.

5.Palatul Schwerin. Amplasat pe o mică insulă în largul lacului Schwerin, Palatul Schwerin a fost construit pe locul unui vechi castel slav. Arhitectura actuală a fost realizată sub ordinul Marilor Duci de Mecklenburg în secolul al XIX-lea. În prezent, palatul serveşte drept sediu al Parlamentului regional. Este încadrat de un lac şi niste grădini superbe şi se zice că ar fi bântuit de o fantomă pitică.

 

You May Also Like