Ce să NU faci în Turcia

Turcia este o țară foarte diferită de a noastră, este altă civilizație cu o cu totul altă cultură. Atunci când vizitați această țară trebuie să țineți cont de câteva sfaturi esențiale pentru a avea o vacanță reușită, scrie travellife.ro.

Evitați să mergeți în bazar vinerea, ziua în care turcii își fac cumpărăturile. Este foarte multă înghesuială, iar atmosfera devine sufocantă. Este atâta lume încât, practic, nu poți să intri în magazine pentru că valul te ia și te poartă cu el. Cel mai rău este la intersecția străduțelor bazarului, unde dacă dorești să mergi contra curentului riști să fii lovit și chiar să fii trântit.

Turcii nu respectă regulile de circulație. Deși este marcată, pentru turci trecerea de pietoni este inexistentă, nimeni nu oprește dacă o persoană traversează strada. De multe ori nu opresc nici măcar la culoarea roșie a semaforului.

Nu vizitați Turcia cu mașina personală, în special în Istanbul și în marile orașe. Așa cum am spus, nu se respectă semnele și regulile de circulație, iar șansele să vă fie lovită mașina sunt foarte mari. Dacă, totuși, călătoriți cu mașina e bine să o lăsați la hotel și să folosiți transportul în comun. Detectorul de radar este interzis în Turcia.

Femeilor nu le este recomandat să meargă neînsoțite pe stradă sau cu taxiul. Este obligatoriu să fie cel puțin un bărbat cu ele, pentru că turcii obișnuiesc să se ia de femei.

Nu plătiți niciodată prețul cerut în bazar. Aici negocierea este cuvântul cheie. Se poate obține o reducere de până la 70% din prețul inițial.

Nu cumpărati fară să verificați autenticitatea produselor. De obicei, la hainele de piele, cele “de firmă” și la aur trebuie să fiți foarte atenți.

Nu vorbiți cu turcii despre religie sau despre politică. Evitați acest lucru și nu uitați că pentru ei, alături de Alah, Mustafa Kemal Ataturk este cel mai important om din istorie. Îl veți vedea peste tot în tablouri, poze și chiar pe steaguri.

Nu purtați pantaloni scurți și tricouri fără mânecă dacă doriți să vizitați moscheile turcești. Este interzis accesul în ținută indecentă. Pentru femei este obligatoriu să aibă la ele un batic sau un șal de pus pe cap.

You May Also Like