Cetatea Sorocii, luată cu asalt de vizitatori după redeschidere. Cum arată fortăreața de pe Nistru și ce spun turiștii

Mai bine un an și șase luni au trecut de la redeschiderea porților cetății Sorocii. În acestă perioadă, bijuteria medievală a fost vizitată de peste 30 de mii de persoane – localnici și turiști, veniți de la mii de kilometri, care au făcut poze, au filmat și au ascultat cu interes relatările muzeografului Nicolae Bulat.

Este istoria pe care ghidul cetății o repetă zilnic, iar uneori de mai multe ori pe zi. Spune că face faţă cu greu numărului mare de turiști, dar rezistă deoarece își iubește profesia, iar atunci când printre turiști sunt și străini, îi saltă inima de mândrie.

„Turiștii străini care vin mai des la noi sunt din Ucraina. Mulți polonezi vin la noi și iată rușii. Chiar astăzi am avut două domnițe de sub Moscova. Vin italienii, grecii, turcii”, spune Nicolae Bulat, muzeograf la Cetatea Sorocii.

Unii turişti parcurg mii de kilometri pentru a vedea unicul monument de istorie şi artă medievală din Republica Moldova.

„Am avut turiști din Indonezia, Coreea de Sud și America Latină.

Fortăreața de pe Nistru nu și-ar fi recăpătat aspectul de altă dată dacă Uniune Europeană nu investea peste două milioane de euro în reparația acesteia. Din banii alocați au fost restaurate turnurile fortăreţei, scările de la intrare și drumul de acces spre cetate. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii și parcul din apropiere.

„Eu le povesteam fetelor din Federația Rusă câți bani investește Uniunea Europeană europeană, prin diferite proiecte, ca să ne ajute să restabilim patrimoniul cultural pe care îl avem. Riscăm să pierdem această cetate fiindcă ceea ce nu a distrus arma și focul, distruge ploaia și vântul”, spune Victoria Cravcinco, ghid turistic.

„Odată cu investirea acestor bani în cetatea Sorocii nu moare istoria, nu moare trecutul nostru”, spune o vizitatoare.

„Cetatea păstrează istoria noastră, istoria poporului moldovean, iar renovarea ajută să nu fie deteriorată cu totul”, spune un vizitator.

„Datorită europenilor copiii noștri văd perla Moldovei și a Sorocii”, a adăugat o vizitatoare.

Administrația muzeului spune că lucrările de reparație nu s-au încheiat.

„Vom participa din nou la concurs ca să restaurăm beciurile, iar deasupra vom restaura încăperile de trai. La etajul II va fi un balcon uriaș. Vară se poate de făcut acolo expoziții, iar sus va fi terasa de apărare, adică nivelul III”, adaugă Nicolae Bulat, muzeograf la Cetatea Sorocii.

Pentru aceste lucrări sunt necesare alte 2.5 milioane de dolari.

Restaurarea fortăreţei de pe Nistru a avut loc în cadrul Programului european de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova. Proiectul a inclus și renovarea cetăților Hotin și Suceava din România.

Sursa text: unimedia.md

Sursa foto: observatorul.md

You May Also Like