Chinezii întâmpină anul 2017. De mâine vor trece în Anul Cocoșului de Foc

Noul an din calendarul chinezesc începe la 28 ianuarie și se va termina, în 2018, la 15 februarie. Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor, care durează 15 zile.

Anul Cocoșului de Foc va fi, spun astrologii, unul al energiilor puternice și al momentelor rare, cu şanse nesperate, împliniri şi bucurii pe care le vom ţine minte toată viaţa. Depinde doar de noi să folosim ocaziile pe care le vom avea și să ne transformăm munca în beneficii.

Sărbătoarea, care durează două săptămâni, începe, în prima zi din prima lună a calendarului chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Pregătirile încep, însă, cu o lună înainte. Oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine, fac curăţenie în case pentru a alunga ghinionul și vopsesc, din nou, ușile și tocurile de la geamuri, de obicei în roșu. Apoi, ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (Chun Lian), pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă.

În Ajunul Anului Nou, chinezii respectă cu strictețe câteva tradiții: La cină se servesc fructe de mare şi găluşte, iar îmbrăcămintea trebuie să fie de culoare roşie, deoarece se crede că alungă spiritele rele. În ziua Anului Nou există un alt obicei, numit Plicul Roşu: cei căsătoriți oferă copiilor şi adulţilor necăsătoriţi bani în plicuri roşii, apoi familia pleacă să felicite rudele și vecinii. La fel ca şi în Occident, de Anul Nou Chinezesc, vechile certuri trebuie uitate.

Din cele peste 1,383 de miliarde de chinezi, mai mult de 50 de milioane trăiesc în afara țării. Potrivit Wikipedia, cei mai ulți sunt în Thailanda (9,3 milioane), Malaysia (6,5 milioane) și SUA (4,9 milioane). De altfel, în Statele Unite, la San Francisco, se va desfășura una din cele mai mari parade de Anul Nou Chinezesc din afara Chinei, a doua fiind la Londra (în Anglia trăiesc circa 500.000 de chinezi).

Sursa text: evz.ro

Sursa foto: doc.ro

You May Also Like