Conacul „Manuc Bei” va avea un muzeu şi un hotel

După ce decenii la rând a fost lăsat în paragină, complexul arhitectural „Manuc Bei” din oraşul Hânceşti ar putea deveni una dintre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Autorităţile intenţionează să amenajeze aici un hotel, un restaurant, şi un muzeu. Se preconizează să se repare şi drumul spre aşezarea geto-dacică Stolniceni. Conacul ar putea fi deschis pentru vizitatori, la sfârşitul acestui an.

Până acum, două dintre cele nouă clădiri ale complexului au fost reparate în proporţie de 80 la sută. Autorităţile speră că monumentul va deveni una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din Republica Moldova.

„Se prevede în subsolul clădirii să fie restaurantul, chiar la intrarea a fost descoperiră o baie turcească. În alte săli vor fi încăperi unde va loc şedinţe de Guvern şi simpozioane internaţionale”, spune specialistul în domeniul culturii, Tudor Plăcintă.

Muncitorii muncesc de zori pentru a termina lucrările cât mai curând. „Au apărut deja mai multe elemente decorative pe acoperiş. Pe zi ce trece, devine tot mai frumos şi mai atractiv. Bineînţeles că acest lucru merge paralel şi în interior”.

Locuitorii din Hânceşti se mândresc că au un asemenea complex şi speră că odată cu renovarea obiectivului vor veni mai mulţi turişti.

Conacul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană, Manuc Bei Mirzoian. Acesta se întinde pe o suprafaţă de peste trei hectare.

Pentru restaurarea complexului arhitectural „Manuc Bei” au fost alocate peste 23 de milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

You May Also Like