Cum e să fugi de un elefant, să te ferești de șerpii care cad din copaci, dar și cum să petreci o vacanță exotică cu bagajul pierdut? Află de la Dorina Cojocaru și Alex Filipschi

Nu este nimic uimitor în faptul că, multe dintre poveștile frumoase de viață încep de la afirmația „mă mărit”. În cazul lor urmările au fost însă cu totul altele decât cele presupuse, cu mult mai spectaculoase și mai exotice.

Așa a început povestea vacanței de iarnă a jurnalistei Dorina Cojocaru și a soțului ei, Alex Filipschi, patronul unei agenții de turism. În cazul lor, afirmația „mă mărit” nu a fost a Dorinei, ci a unei prietene care a invitat-o la nunta sa tocmai în India, țară care, cum și era de așteptat de la acest cuplu, nu a fost pentru ei punctul final de destinație, ci mai de grabă unul de start.

Prin urmare, India, Sri Lanka, Malaezia, Maldive și Thailanda, calificate în mod obișnuit ca și destinații „de vis”, au devenit „de realitate” pentru cei doi soți și prietenii lor.

Așa cum v-am promis anterior într-un articol, Travel News a reușit să stoarcă detalii exclusive din vacanța lor exotică și vă invită să citiți cele mai proaspete și tari senzații relatate cu multă impresie de către Dorina în interviul de mai jos.

Travel News: Pentru început, să reconstruim povestea acestei vacanțe: a cui a fost ideea, cine a făcut rezervările, cum ați ales destinațiile, cât timp v-a luat să programați această călătorie și  ce așteptări ați avut inițial de la ea?

Dorina Cojocaru: Vacanțele în cazul nostru de cele mai multe ori sunt spontane și neprogramate. Dorința de a descoperi pământul e atât de puternică încât orice destinație nouă ne surâde cu intrigă și motivare. Adevărul e că îi tot spuneam lui Alex, că am cam obosit de metropole, orașe de top cu civilizație selectă, grăbită să evolueze și să țină pas tendințelor. Îmi doream, o vacanță mai pământească, mai sinceră, cu oameni ce nu se aliniază modei și al căror ceas biologic alternează soarelui, cerului, umbrei. Așa se face că cea mai bună prietenă a adolescenței, aflată de mulți ani la Londra, îmi scrie în una din zile: „Dorule, mă mărit J. Cred că în sfârșit am găsit și Cerul Meu Albastru…în India. Te aștept.” – un mesaj, care nu mi-a dat dreptul la vreo ezitare. Am răspuns doar – VIN! Astfel, Alex s-a ocupat de toate. A creat un circuit peste orice așteptare, pentru o lună și împreună cu alți prieteni am pornit să descoperim Sudul și Sud-Estul Asiei (India, Sri Lanka, Malaezia, Maldive, Thailanda).

Nici nu bănuiam ce loc adânc în mine va ocupa Oceanul Indian.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Intensitatea impresiilor din această călătorie au fost suficient de puternice ca să se întipărească singure în memorie sau totuși obișnuiți să faceți notițe despre cele văzute, ca să le revedeți peste ceva timp?

Dorina Cojocaru: Cred aceasta va rămâne a fi Vacanța Vieții Mele. Limita impresiilor s-a poziționat atât de sus, încât și după o săptămână de la revenire am impresia că am lăsat ceva din mine acolo sau poate am luat prea mult aici. Evident că am scris. Peste tot am scris: pe foaie, în mine, pe nisip, pe cer, la computer, la telefon :). Rămân a fi un om îndrăgostit de cuvântul stors de emoții. Unul care să fie citit prin simțire.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Prin ce se deosebește India reflectată de „Bollywood” de cea văzută în realitate?

Dorina Cojocaru: E o cu totul altă Indie. Nu mai frumoasă și numai colorată. Fără regizori, scenariști și fotoshop. O țară care ne-a lăsat un traumatism sufletesc provocat de cel mai inferior nivel al sărăciei – mizeria. De-altfel și alți turiștii în scrierile lor confirmă acelaș lucru. India e țara extremelor, și pentru a o înțelege trebuie să mergi probabil și a doua oară, desigur, dacă mai găsești curajul. Palatele desprinse din 1001 de nopţi, care adăposteau cele mai mari diamante ale lumii, contrastează cu oamenii străzii care mor în fiecare noapte aproape de zidurile vechilor moguli. India e cu totul altă lume. O metropolă care te cheamă să descoperi cea de-a 8-a minune a lumii, și te petrece bulversat de alte “minuni”, din jurul acesteia.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Cum vă pare Republica Moldova ca potențial turistic pe fonul celor văzute până acum în alte colțuri ale lumii?

Dorina Cojocaru: Republica Moldova este aproape o țară integră ca și simțuri activate pentru turism. Ne lipsește doar inițiativa colectivă în dezvoltarea acestei ramuri și susținerea financiară a specialiștilor domeniului, care înțeleg importanța unei promovări corecte. Turismul în lume se bazează pe LEGENDĂ. Nu neaparat pe frumos, pe scump. Legenda face povestea intrigii de a descoperi. Legenda îi dă greutatea și unicitatea. Legenda și promovarea crează ecoul.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Numiți un singur lucru care v-a impresionat cel mai mult din fiecare destinație parcursă în această vacanță.

Dorina Cojocaru: Ne-au impresionat, nu lucrurile, ci oamenii și oceanul. Dar dacă totuși e să fac delimitare:

Sri Lanka – ne-au impresionat elefanții. Am aflat că dacă te fugărește un elefant, unica salvare e să fugi zig zag, pentru că pierde din viteză. De asemenea, foarte curios e și cultivarea orezului. Bătăi accelerate de inimă ne-au provocat și șopârlele sfinte, care se găseau peste tot, chiar și dușul îl făceam împreună. Șerpii care mai cad de prin copaci și nu în ultimul rând,  traficul, tuk-tuku-urile, și felul în care se conduce aici – e o nebunie de neexplicat.

Maldive – coralii, nisipul alb, apa, lumea subacvatică – am făcut scufundări în oceanul Indian, chiar dacă nici nu m-aș fi putut gândi vreodată că voi găsi curaj pentru ele.

Thailanda – masajul, peisajele, insulele mici de o frumusețe rară și muzeul în aer liber care păstrează chiar pe mal urmările tsunami-ului devastator, și da, trebuie să recunosc – m-a lăsat fără replică templul penisului.

Malaezia – e țara lucrului bine făcut. Calitatea obiectelor se ramarcă din start. Puțin timp petrecut aici, dar vom reveni cu siguranță.

 India – Taj Mahalul m-a impresionat. Casele oamenilor sau mai degrabă cocioabele, modul de convețuire, vacile (considerate animale sfinte) tolonite în plin trafic, oamenii care își fac treburile fiziologice pe la semafoare… – toate m-au șocat, până la traumatizare.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Care dintre bucatele gustate în aceste locuri v-a „șocat” papilele gustative?

Dorina Cojocaru: În această vacanță am mers pe ideea: Ce nu pot pronunța, nu mănânc J. În afara acestora, absolut tot ce am mâncat m-a șocat, pentru că peste tot se mănâncă extrem de condimentat. În linii mari, peștele pregătit cu specific, fructele de mare, cât și celelalte, ne-au servit drept mâncarea de bază. Da, uitasem – când nu ne decideam să gustăm ceva – Măria Sa Pizza, găsită în localurile cu specific european, era scăparea.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Dacă ați putea, ce ați aduce în Republica Moldova cu voi din fiecare loc vizitat ( nu mă refer doar la lucruri materiale)?

Dorina Cojocaru:  Oceanul și elefanții :).

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Ce lucru v-a lipsit de acasă în această călătorie?

Dorina Cojocaru: Ne-au lipsit foarte multe, sub aspect general, dar practic nimic sub cel adaptabil, dat fiind faptul că, chiar de la primul zbor ne-au pierdut toate bagajele și a trebuie să ne descurcăm fără ele toată vacanța. Dar cel mai greu a fost să supraviețuim o lună fără mâncarea de acasă, în special fără murături.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: Cum ați califica această vacanță, dacă ar fi parcursă fără partenerul de viață? Prin ce s-ar deosebi de același itinerar parcurs pe cont propriu, de ex.?

Dorina Cojocaru: Aveam gânduri și m-aș fi pornit cu siguranță singură sau cu vreo prietenă, înainte de a apărea el, fiind oarecum influențată de filmele de descoperire de sine. Acum revenită, știu, că m-aș fi distrus. Exoticul în zeci de forme, distanța generoasă și oceanul atât de imprevizibil cere insistent prezența unui umăr greu lângă o femeie, care încă nepornită la drum, suferă deja de dor de casă :).

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Travel News: În afară de jurnaliști, cine vor fi persoanele cărora le veți împărtăși impresiile din această călătorie?

Dorina Cojocaru: Aoleu, tuturor celor interesați. Mai cu seamă că ne propunem să formăm echipe și circuite prin aceste destinații. A fost de neimaginat de special, de aceea vrem să dăm posibilitatea și altora.

Fotografia postată de Dorina Cojocaru - Filipschi.

Sursa foto: facebook.com

You May Also Like