Dorin Bularga: „Nu există ceva ce să nu te lase fără cuvinte în India, din moment ce ieși din avion nu vrei să se termine ziua. Vrei 10 zile să se transforme în 100.”

Călătoriile nu au profesie, este o axiomă careia, cu siguranță, nu se va împotrivi niciun turist împătimit. Pasiunea pentru călătorie cucerește fără să se uite la funcția pe care o ocupi, fie ești om de afaceri, profesor, jurnalist sau… medic. Cel ce iubește cu adevărat să călătorească va face tot posibilul ca ocupația pe care și-a ales-o să-i ofere această oportunitate. E un lucru caracteristic și pentru eroul interviului nostru – un  tânăr de 27 de ani, născut în Chișinău, dar care face medicină dentară la București și nu doar. De ce și nu doar? Pentru că se implică în foarte multe programe de voluntariat ce i-au permis să viziteze cele mai impresionante destinații, dar și pentru că e fermecat de ceea ce îl înconjoară în lume și vrea neapărat să vadă.

Ultima sa călătorie a fost ca și ruptă din filmele de la Bollywood, a rămas atât de impresionat încât a venit singur cu inițiativa de a relata despre ceea ce a văzut. De data aceasta nu a fost vorba de voluntariat, ci de o nuntă indiană la care a fost invitat.

Așadar, Travel News te invită să cunoști India prin ochii lui Dorin Bularga, stomatologul moldovean care visează în viitorul apropiat să vadă Nepalul cu Himalaya și Everest,  în 2018 să meargă la Jocurile Olimpice din Korea de Sud, iar în câțiva ani să ajungă în expediția de la Polul Sud și/sau Nord cu National Geographic.

Travel News: Cum ai ajuns să fii invitat la o nuntă în India?

Dorin Bularga: Am cunoscut-o pe Aditi în Africa, când am fost la un program de voluntariat împreună cu încă 30 de doctori, ne-am împrietenit chiar din prima zi, era cam greu la început să ne înțelegem, pentru că vorbim o engleză cu totul diferită decât ei. În timp de o lună am lucrat împreună, zilnic eram în aceeași echipă și făceam aceleași lucruri, așa că  am făcut legătura, ea mai era cu două prietene din India cu care a facut facultatea împreună, la fel de funny și pline de viață, de fapt, cum sunt toți indienii pe care i-am cunoscut. În 3 luni după ce s-a terminat programul, am primit un mesaj cu invitația la nuntă, nu îmi venea să cred, pentru că nu am mai fost, nu cunoșteam și nici nu auzisem de nimeni care să mearga în India la nuntă.

IMG_1719

Travel News: Ce cunoști despre povestea dinaintea nunții? Cuplul a fost format de către părinți, așa cum e specific acestui popor, sau a decurs totul mai modern și tinerii s-au găsit unul pe altul, căsătorindu-se din dragoste?

Dorin Bularga: Da, putem zice că cuplul a fost format de părinți, pentru că Aditi a fost prezentată lui Sumit de părinți, dar ei au avut o perioadă de un an în care au călătorit și au petrecut timpul împreună. Deci, a fost tradițional înființat, dar cu o concepție foarte modernă.

IMG_1612

Travel News: Cunoaștem cu toții că nunțile indiene abundă în diversitatea de ritualuri și tradiții, care dintre ele te-a impresionat cel mai mult și prin ce?

Dorin Bularga: Mi-a plăcut totul, prima zi dimineața Mehendi/Henna – Toate doamnele aplică henna pe palma lor cu modele frumoase complicate.  Seara Youngster’s Party –  o noapte plină de dans alături de prieteni apropiați și veri.

IMG_1849

Ziua 2 Sangeet – Mirii au intrat într-o trăsură – era chiar dintr-un basm cu o mulțime de artificii. Era un spectacol de dans de performanță bine scriptat și repetat cu videoclipuri amuzante despre povestea miresei și a mirelui.

IMG-20170207-WA0006

Ziua 3 dimineața Haldi – Membrii familiei și prietenii aplică împreună pastă de curcuma cu lapte pe mireasă. Toată lumea a purtat ținute de culoare galbenă în acea zi. Acest ritual semnifică baia miresei pentru a-i face pielea strălucitoare în ziua ei mare. Prietenii și familia cântă cântece, în timp ce toată lumea vine și aplică pasta pe mireasă.

IMG_1942

Seara a fost nunta propriu zisă și recepția, nunta a avut loc după recepție, în timpul căreia au avut loc o mulțime de ritualuri indiene cu focul religios (Agni).

DCIM101GOPROGOPR1919.

Travel News: Ce ai prelua din tradițiile de nuntă indiene pentru nunta ta și ce categoric nu?

Dorin Bularga: Aș diversifica-o, aș face-o mai colorată și mai modernă.

IMG_1549

Travel News: Ce trebuie să cunoască un moldovean (un străin) care merge pentru prima dată în India la o nuntă?

Dorin Bularga: Trebuie să poarte ținuta tradițională indiană, pe măsură ce ia parte la ceremonii. Aceasta va face să se simtă ca parte a festivităților. Să fie gata să guste unele dintre cele mai bune delicii – să fie gata pentru a seta cerul gurii cu foc. O mulțime de cântece și dans, așa că nu trebuie să poarte tocuri – doar dans cu cea mai bună muzică din Bollywood.

IMG_1658

Travel News: Pentru o nuntă moldovenească este caracteristic să se mănânce mult și gustos și la fel și cu băutura. Cum stau lucrurile în acest sens la nunțile indiene?

Dorin Bularga: Existau cel puțin 60-70 de mese separate cu produse alimentare caracteristice tuturor regiunilor din India și din lume, variind de la Punjab, Gujarat și Sud, până la sushi Japoneze, mâncare mexicană, italiană și chineză. Gamă largă de băuturi, cu 25 de arome de cafea.

IMG_1749

Travel News: Cum ai reușit să combini această ocazie de nuntă cu turismul. Cât timp ai stat și ce ai reușit să vezi?

Dorin Bularga: Am stat 12 zile în care am văzut 4 orașe: Mumbai, New Delhi , Agra și Indore, unde a avut loc nunta. Ultimele 3 zile le-am lăsat pentru nuntă, restul timpului am călătorit cu încă doi prieteni. Am încercat să vedem cât mai mult pentru că nu iți ajunge o viață să descoperi culorile Indiei. Mumbai e capitala financiară și cel mai bogat oraș, eu l-am văzut ca orașul tinerilor, în timp ce New Delhi și Agra reprezintă partea spirituală. Dacă călătorești în India ești obligat să vezi Taj Mahal-ul. În general, nu există ceva ce să nu te lase fără cuvinte în India, din moment ce ieși din avion nu vrei să se termine ziua. Vrei 10 zile să se transforme în 100.

DCIM101GOPROGOPR1427.

IMG_1495

Sursa foto: Dorin Bularga

You May Also Like