Dosar de evaziune fiscală: Conducerea companiei Toco Tur a fost reținută astăzi de către procurori

Procurorii  au reținut cu puțin timp în urmă conducerea incorpore a companiei de turism Toco Tour, care are sub ea alte două firme specializate în domeniu. Este vorba despre proprietarul companiei și directorii firmelor-anexe. Reținerea a avut loc într-un dosar pornit în luna ianuarie, pe evaziune fiscală, spun sursele Deschide.MD.

Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc a refuzat să dea detalii, dar ne-a confirmat scurt că procurorii efectuează azi mai multe percheziții pe acest dosar și că până la această oră au fost reținute trei persoane, însă operațiunea continuă.

În speță este vorba agenția de turism Toco Tour, administratorii căreia mai dețin pe aceeași adresă, alte trei companii prin intermediul cărora s-au spălat peste 3 milioane de lei.

Evaziune fiscală a fost documentată în perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie, 2016. 

În perioada cuprinsă, conducerea Toco Tour, împreună și prin înțelegere prealabilă cu alte persoane fizice și juridice au desfășurat acțiuni ce urmăreau neachitarea de impozite și taxe, tăinuirea obiectului impozabil precum și lichefierea mijloacelor financiare – acțiuni ce au prejudiciat bugetul de stat cu circa trei milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada vizată Toco Tour (cu denumirea juridică ”Scavolin” SRL) a efectuat tranzacții în valoare totală de 37 870 410 lei cu SRL ”System Capital Management” și în sumă de 25 555 033 lei cu SRL ”Transtest”. La rândul său, SRL ”System Capital Management” a întreținut relații financiare cu SRL ”Transtest” în valoare totală de 26 600 919 lei.

SRL ”Transtest”, la rândul său, a transferat 22 779 158 de lei pe contul companiei ”Simbacom Lux” – în relații financiare cu alte firme care-s departe de tot ce înseamnă sfera  turimului. Toate firmele respective sunt conduse de aceleași persoane și au sedii aplasate în încăperi comune. Acest lucru indică fictivitatea tranzacțiilor, în scopul obținerii mijloacelor bănești pentru achitarea salariilor în plic, procurarea bunurilor mobile și imobile de lux.

În plus, agenţiile de turism ar fi vândut bilete de călătorie prin intermediul firmelor off-shore la un preț dublu decât cel real, schemă ce diminua considerabil suma impozabilă.

Diferența dintre costul real și transferurile efectuate pe conturile firmelor indicate mai sus era scoasă de persoanele susindicate și folosite în scopuri personale.

Vinovaţii riscă până la şase ani de închisoare şi amendă de până la 5.000 de lei.

Sursa text: deschide.md

Sursa foto: jae.com

You May Also Like