Forumul „Urbanismul şi dezvoltarea durabilă a Chişinăului” organizat a doua oară în Capitală. Cel puțin două proiecte de reamenajare a unor zone din oraș așteaptă finanțare

Ambasada Franţei în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, organizează cea de-a doua ediţie a Forumului „Urbanismul şi dezvoltarea durabilă a Chişinăului” cu genericul „Urbanismul în serviciul populaţiei”, care se va desfăşura la 20 şi 21 aprilie.

Prim consilier al Ambasadei Franţei în R. Moldova, Jérémie Petit, a menţionat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că prima ediţie a Forumului din 2016 a fost un eveniment de succes.

„Forumul a demonstrat necesitatea de consolidare a dialogului între autorităţi, experţi şi cetăţeni în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană. Au fost remarcate punctele forte ale oraşului Chişinău şi ale ţării care pot sta la baza formării unei strategii de dezvoltare economică durabilă. Deocamdată, nu a fost aprobat în Parlament Codul de Urbanism şi aceasta a creat probleme locale”, a subliniat Jérémie Petit.

Forumul din anul curent „Urbanismul în serviciul populaţiei” îşi propune să abordeze problemele urbane într-un format participativ, pentru a genera recomandări operaţionale care ar contribui la implementarea politicilor oraşului în serviciul cetăţenilor. Experţi din Franţa şi R. Moldova vor purta, în cadrul a patru ateliere, un dialog pe următoarele teme: rolul planificării teritoriale pentru o guvernare urbană eficientă şi un oraş pentru oameni; prioritate pentru spaţiile publice şi spaţiile verzi; patrimoniul drept instrument de dezvoltare locală; consolidarea capacităţilor cetăţenilor şi profesioniştilor.

Prezent la eveniment, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a afirmat că în 2016 a fost organizat un concurs de urbanism şi arhitectură pentru reamenajarea a două zone din oraşul Chişinău. Prima zonă prevedea transformarea unei porţiuni a străzii 31 August 1989 în zonă pietonală (în perimetrul străzilor M. Cebotari şi A. Puşkin). Cea de-a doua zonă vizată a fost cartierul Circului, actualmente fiind un spaţiu urban neutilizat, situat între două zone urbane – oraşul vechi şi sectorul Rîşcani.

„Juriul moldo-francez a selectat schiţele de proiect şi odată cu identificarea surselor de finanţare vor fi realizate aceste proiecte. Pe 5 mai, trupa „Gîndul Mîţei” va prezenta un concert pe arena mare a Circului în carul proiectului „Luminează Circul”, iar pe 18 mai, de Ziua Internaţională a muzeelor, vom încerca să transformăm pentru o zi strada 31 August 1989 în una pietonală”, a precizat Ion Ştefaniţă.

Sursa text: moldpres.md

Sursa foto: allmoldova.com

You May Also Like