(Foto) „#LoculAcestaConteaza” – o campanie ce cheamă cetățenii să valorifice și să păstreze obiectivele istorice cu potențial turistic

Indiferența față de patrimoniul istorico-cultural al Republicii Moldova care se ruinează pe zi ce trece i-au determinat pe reprezentanții Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor să lanseze campania „#LoculAcestaConteaza”.

Potrivit acestora, din 1991 până în prezent doar în orașul Chișinău au fost distruse în jur de 80 clădiri istorice, în timp ce peste 70 construcții istorice sunt ruinate sau în stare avansată de degradare.

Siturile istorice, precum rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, suferă de pe urma intervențiilor iresponsabile, ignoranței, excavărilor ilegale dar și proastei gestionări, ceea ce în ansamblu distruge din potențialul locului și totodată servește drept impediment în calea eforturilor de a fi inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

În viziunea Agenției, ignoranța și neglijarea patrimoniulu cultural imobil se datorează atât insuficienței de informare a cetățenilor, dar și faptului că cetățenii nu se prea identifică cu siturile culturale și istorice ce îi înconjoară.

Așadar, scopul campaniei este de a sensibiliza și informa cetățenii despre siturile culturale și istorice din Republica Moldova, potențialul acestora și importanța de a le valorifica și păstra pentru generațiile viitoare.

Prin urmare, unul dintre obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există.

Campania #LoculAcestaConteaza este inspirată de un proiect similar din Statele Unite, numit #ThisPlaceMatters și inițiat de Agenția Națională de Conservare a Patrimoniului din SUA.

De adăugat că, proiectul respectiv este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Fotografia postată de Locul Acesta Conteaza.Fotografia postată de Locul Acesta Conteaza.Fotografia postată de Locul Acesta Conteaza.Fotografia postată de Locul Acesta Conteaza.Fotografia postată de Locul Acesta Conteaza.

Sursa foto: facebook.com/LoculAcestaConteaza

 

You May Also Like