(Foto) Pensiune renovată cu bani europeni. Satul Trebujeni își propune să atragă turiștii ca pe un magnet

O agropensiune din satul Trebujeni își propune să atragă turiștii ca pe un magnet. Vizitatorii pot participa la master classuri de preparare a bucatelor și au ocazia să savureze priveliştea spre stâncile Orheiului Vechi.

Localul a fost recent deschis după renovat din bani oferiți de finanțatori externi și a fost

Cu asta vor să atragă tot mai mulţi turişti proprietarii unei agropensiuni din satul Trebujeni. Localul şi-a deschis uşile după cinci luni de pauză, timp în care a fost renovat din banii oferiţi de finanţatorii externi.

_Z9A5731

Oaspeţii care au pășit primii pragul pensiunii renovate au fost întâmpinaţi cu tradiționala pâine cu sare. Atmosfera a fost întregită de muzică şi dans.

La eveniment a fost prezentă şi ministrul Culturii, Monica Babuc, care împreună cu finanţatorii proiectului au gătit nişte biscuiţi.

„Nu este greu să găteşti astfel de copturi. Eu provin dintr-o familie germană, iar noi acasă cu părinţii tot obişnuiam să facem asemenea prăjituri. Sunt asemănătoare. Pensiunea arătă fantastic după renovare. Eu am fost toamna, dar acum nu o mai recunosc”, a spus reprezentantul USAID Moldova, Karen R. Hillard.

Mâncarea tradiţională şi biscuiții umpluți cu dulceață de trandafiri, crescuţi chiar în grădina pensiunii, sunt slăbiciunile turiștilor, spune proprietara.

_Z9A5799

„Mulţi vin anume să mănînce plăcinte şi cu ceai din plante. Mai facem zeamă le place mult şi străinii mănâncă câteva farfurii”, a spus proprietara vilei, Liuba Railean.

Renovarea pensiunii a costat 25 de mii de dolari, 12 mii cinci sute de dolari au fost donaţi din partea USAID, iar restul cheltuielilor au fost suportate de proprietara pensiunii.

_Z9A6220

„Aceasta este prima mea călătorie în Republica Moldova și promit că nu va fi ultima. Îmi plac frumuseţea naturii și ospitalitatea oamenilor. Mă bucur de tradiţiile pe care le aveţi”, a spus asistentul USAID, Margit Ellis.

Monica Babuc spune că prin aceste proiecte se păstrează autenticitatea tradițiilor, a bucatelor şi a îndeletnicirilor caracteristice vieţii rurale.

„Turismul rural este un mijloc nu numai de a atrage turişti la noi şi a ne face cunoscuţi în lume. Este un mijloc extraordinar de a oferi locuri de muncă noi, oamenilor acasă. În afară de acest lucru este o chestiune excepţională de valorificare a tradiţiilor noastre culturale”, a spus ministrul Culturii, Monica Babuc.

_Z9A6183

Pensiunea rurală este amplasată la marginea reliefului stâncos al Orheiului Vechi şi are o capacitate de 16 locuri.

Sursa text: publika.md

Sursa foto: diez.md

You May Also Like