(FOTO) Top 10 cele mai spectaculoase aeroporturi din lume

Experiența care ți-o oferă un zbor cu avionul, este cu adevarat unică, iar decolările și aterizările de multe ori îți provoacă emoții sau chiar frică. Nu te-ai gîndit însă, că în lume exista multe aeroporturi, unde întradevăr o decolarea sau aterizare a avionului, îți pot provoca palpitații pâna aproape de leșin sau chiar îți taie respirația. Astfel de piste pun la grea încercare profesionalismul piloților. Situate lînga plajă, printre văile munților sau la câțiva metri de mare, aceste piste, aduc frică și neliniște în rândul pasagerilor. Totuși, fiind unice de felul lor, aterizările și decolările pe astfel de piste, te pot face să trăiești experiențe de nedescris. Astfel, dacă nu ai frică de zbor, ești curajos și îți plac senzațiile tari, te invităm să faci cunoștință cu 10 cele mai periculoase dar și spectaculoase aeroporturi din lume. 

Aeroportul Paro, din Bhutan

Aeroportul Paro, este considerat cel mai provocator aeroport din lume şi doar 8 piloţi sunt certificaţi să aterizeze aici. Acesta este singurul aeroport internațional din Bhutan. Aeroportul este situat într-o vale adanca, pe malul râului Paro Chhu şi la o altitudine de 2.200 m. Pentru a ateriza pe pista de de 1964 de metri, piloţii trebuie să facă slalom printre munţi, aeroportul fiind înconjurat de vârfuri de peste 5500 metri.

Aeroportul Courchevel, Franta

Aeroportul Courchevel, cu siguranță este locul perfect pentru amatorii de senzații tari. Amplasat în zona montană a unei frumoase şi vestite staţiune de schi din Alpii francezi, pista are o lungime de 525 de metri şi o pantă de 18.5%. Aeroportul Courchevel nu este accesibil oricui. Pentru a ateriza pe acest aeroport, piloţii se antrenează suplimentar şi primesc certificate speciale de operare. În prezent, doar câteva aeronave micuţe şi elicoptere, aterizează aici.

Aeroportul internațional Toncontín- Tegucigalpa, Honduras

Tot într-o zonă montană, se află și aeroportul Toncontin. Aeroportul este special din cauza amplasamentului, pista cu dimensiunile 2021 m × 45 m (din 2009) şi a gradului de înclinare. Cele mai mari aeronave care pot ateriza pe acest aeroport sunt din familia Boeing 757. Acesta este situat la 6 km de centrul Tegucigalpa.  În prezent, mai multe companii din America de Nord (Delta Air Lines, America Airlines, United Airlines) şi Centrală (Copa Airlines, Taca Airlines, Aerolíneas Sosa) operează zboruri spre Toncontín International Airport – Tegucigalpa, Honduras.

Aeroportul E. Yrausquin, Olanda 

Aeroportul E. Yrausquin Airport, este singurul de pe insula Saba, Antilele Olandeze. Oficial acesta este închis, dar mai multe aeronave ce aparţin unor transportatori regionali operează curse regulate cu aprobare guvernamentală. Pista este foarte scurtă – 400 de metri şi are ca vecini o zonă stâncoasă şi marea Caraibelor.

Aeroportul Madeira Funchal

Aeroportul Madeira, informal cunoscut sub numele de Funchal Airport și apoi ca Aeroportul Santa Catarina, este un aeroport internațional din Santa Catarina, Santa Cruz, Insulele Madeira. Aeroportul este special pentru că se află în vecinătatea unor munţi înalţi şi a oceanului, punând la grea încercare chiar şi pe cei mai experimentaţi piloţi. Dar nu doar locaţia l-a făcut special ci şi pista de 2,781 m. O bună parte din aceasta este construită pe 180 de piloni înalţi de 70 de metri. Inginerii portughezi merită toate aplauzele.

Congonhas-São Paulo Airport – Sao Paulo, Brazilia

Marile oraşe se pot lăuda cu aeroporturi foarte aproape, dar sunt puţine cele care au aeroporturile la câţiva km de centrul istoric. Congonhas-São Paulo Airport este unul dintre cele 3 aeroporturi care deservesc oraşul Sao Paulo, Brazilia. Peste 16 milioane de pasageri trec prin acest aeroport anual. Se află în mijlocul unui mare cartier din Sao Paulo. Este special datorită amplasării printre blocuri şi zgârie-nori, iar piloţii trebuie să facă slalom printre clădiri.

Aeroportul Internaţional Prinţesa Juliana, din St. Maarten, Caraibe

Pe Aeroportul Internaţional Prinţesa Juliana, din St. Maarten, aterizarea unui avion este o experienţă foarte palpitantă. Pista începe la câţiva metri de apa oceanului, iar avioanele coboară atât de mult încât aproape că pot atinge nivelul la care este instalată o plasă de volei.

Pista Matekane, din Lesotho

Sunt foarte puţine şanse de a mai extinde această pistă, întrucât ea se termină abrupt, la marginea unei prăpăstii de 600 de metri. Numai avioanele uşoare folosesc această pistă izolată de pe platoul situat în sudul micuţului regat african.Uneori avioanele nu reuşesc să atingă viteza de decolare până la capătul pistei, astfel că ele coboară uşor în prăpastie, înainte de a se redresa după atingerea vitezei de zbor.

Aeroportul Malé, din Maldive

Aeroportul Malé oferă o privelişte impresionantă. Construit pe propriul atol, Hulhulé, el are o pistă plasată cu puţin peste nivelul mării.  După ce coboară deasupra celor 26 de insule din Arhipeleagul Maldive, trenul de aterizare al avionului pare atât de aproape de mare, încât pare că avionul aterizează în apă.

Aeroportul Internaţional din Gibraltar

Să zbori direct spre un monolit gigantic în încercarea de a ateriza este o experienţă care îţi pune nervii la încercare, însă nu există alt loc pentru a amplasa o pistă pe această posesiune britanică de 6,2 kilometri pătraţi. Spaţiul este atât de strâmt în această extremitate a peninsulei Iberice, încât pista de aterizare se intersectează cu autostrada. Deoarece avioanele au prioritate în faţa autovehiculelor, drumul este închis  ori de câte ori un avion aterizează sau decolează.

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like