(foto) Un parc și un cartier cultural ar putea apărea în zona Circului din Chișinău. Patru tineri arhitecți au propus deja un proiect în acest sens

Perimetrul aflat între bulevardele Renașterii Naționale, Tudor Vladimirescu, Calea Orheiului și Calea Moșilor din Chișinău va prinde în curând o nouă viață datorită proiectului numit „Visterniceni” și demarat anul trecut de către autoritățile din capitală.

În acest context, patru arhitecți, absolvenți ai universității de profil din Timișoara, au propus reamenajarea acestei zone în cadrul concursului de urbanism și arhitectură lansat în 3 Martie 2016 de către Ambasada Franței în Republica Moldova, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Este vorba despre Ion Burungiu, Mihai Danciu, Inesa Lisnic și Ion Prunici  care intenționează să divizeze această zonă în trei segmente, numite în felul următor: „Cartierul cultural”,„Circuspark” și „Noii Visterniceni”.

visterniceni.comPotrivit proiectului, „Cartierul cultural” va fi un complex cu valențe culturale pe promontoriul dealului Visterniceni, înglobând ansamblul Circului de stat, scuarul din fața acestuia, biserica Sfinții Constantin și Elena, situl arheologic al fostei cetăți Visterniceni și zona rezidențială de pe străzile Carierei, 1 și 2 Pietrăriei și Circului.

visterniceni.com2„Circuspark” urmează să fie un mare parc urban amenajat în stil englezesc în jurul lacului antropic Holbobica, cu peluze întinse pentru picnic şi o dumbravă, înglobând funcțiuni de interes public: teatru de vară și o arenă sportivă, iar bulevardul Renașterii Naționale va devini bulevard verde.

visterniceni.com1În viziunea arhitecților, „Noii Visterniceni” va reprezenta un complex cu profil de business dezvoltat de-a lungul Căii Orheiului și prelungirea acestuia prin viaduct pentru transportul public spre strada Petru Rare, cu reconfigurarea gării Visterniceni într-un nod complex de interschimb.

Din spusele autorilor, proiectul va respecta toate etapele unui proces transparent, de tip participativ, fiind complet deschis tuturor opiniilor. Acesta va trece prin faza de studiu de fezabilitate, Parteneriat Public-Privat, Plan Urbanistic Zonal, Proiect Tehnic, execuție și darea în exploatare.

Detalii despre proiect puteți vizualiza aici.

Sursa foto: visterniceni.com

You May Also Like