Gesturi periculoase în diferite ţări

Limbajul semnelor este binevenit atunci când călătorim într-o altă ţară a cărei limbă nu prea o cunoaştem. Astfel, anumite semne ne ajută să ne facem înţeleşi, rezolvîndu-ne unele probleme. Există, însă, un mare risc ca gesturile noastre să fie interpretate diferit decât ne-am dori.

Iată un şir de simboluri care în unele ţări sunt tratate diferit de regiunea noastră.

Ridicarea a două degete în formă de litera „V”, semnifică, adesea, victorie sau pace. Locuitorii din Marea Britanie, Irlanda sau Australia vor percepe, însă, acest gest drept unul grosolan similar cu expresia „Fuck off!”.

Un alt semn de risc în Grecia este mâna ridicată sau „Stop”. Dacă în majoritatea ţărilor prin acest gest se înţelege oprirea dintr-o anumită activitate, atunci grecii îl folosesc pentru a-şi exprima indignarea sau chiar pentru a umili interlocutorul, acest gest fiind folosit încă în Imperiul Bizantin pentru a umili adversarii.

Ridicarea degetului mare, care semnifică faptul că totul e în regulă sau cu ajutorul căruia se face autostopul, are o altă conotaţie în Thailanda, acolo unde astfel se condamnă interlocurorul. În Iran, însă, gestul este identic cu cel al arătării degetului mijlociu.

Atunci când formăm un inel între degetul mare şi cel arătător, spunem că totul e OK. În Franța, însă, acest gest semnifică zero sau fără valoare, pe când în Turcia acest semn este unul foarte vulgar pentru că duce cu gândul la homosexualitate.  În unele țări din Orientul Mijlociu gestul semnifică ochiul cel rău.

În cele mai multe ţări nu se acordă o deosebită atenţie cu ce mână oferi un dar. În India, de exemplu, nu este permis să oferi ceva cu mâna stângă, aceasta fiind considerată murdară. Pe când în Japonia un dar se oferă exclusiv cu ambele mâini, altfel devenind o jignire.

Mângâiere pe cap relevă un gest de prietenie şi afecţiune. În cultura budistă acesta va fi interpretat drept unul agresiv, pentru că se crede că locul sufletului este în cap, astfel acest loc nu trebuie atins, fiind considerat un gest ofensator.

În ţările asiatice trebuie să fim atenţi când chemăm pe cineva cu degetul arătător. În Filipine acest gest este unul umilitor, astfel chemîndu-se doar câinii. Atribuit unei persoane poate duce chiar şi la arest.

Aflîndu-ne pe meleaguri străine, indicat ar fi să folosim cât mai puține gesturi pentru a nu risca să provocăm pe cineva. Tocmai de aceasta fiecare ţară vizitată trebuie să ne impună la o pregătire iniţială pentru a avea o vacanţă fară peripeţii.

You May Also Like