Giethoorn- mica Veneție a Nordului

Pentru orce romantic, Veneția este locul ideal, orașul romantismului pe pîine, al iubirilor supreme, orașul de vis al tuturor îndrăgostiților. Însă puțini știu că Europa este suficient de mare pentru a găzdui doua Veneții, care, deși nu au foarte multe lucruri în comun, nu suferă diferențe majore la capitolul impresie artistică.

Giethoorn sau Venetia nordică  este un oraș fară zgomot și poluare, situat în inima Olandei, mai exact în provincia Overjissel.  Acest oraș „ciudat” cunoscut sub numele de „Veneția Nordului”, este impînzit de rîuri mici, canale și căi înguste de circulație pentru biciclete, fără mașini și aglomerație.

Giethoorn-Netherlands

Peisajul rural este format din case vechi de 200 de ani, podete de lemn, care fac legatura între gospodării și centrul satului, și o singură alimentară . În rest, pietoni, biciclete și bărci. Fără mașini, fără poluare, fara stres. Un colțișor de poveste în care se deapănă o atmosfera la care orce turist ar visa. Sună ca un vis, dar cu toate acestea, 2.620 de oameni îl trăiesc zilnic.

Parcurs de canale lungi săpate de stramoșii localnicilor, Giethoorn a avut nevoie de cateva secole pentru a se „dichisi”. Podurile din lemn ce respectă arhitectura locală, bărcile care străbat drumul de apă, localnicii simpli și prietenoși, spațiul liber și verde – sunt tot atîtea motive pentru care am putea să preferăm această Veneție.

Cu un număr de doar 2.620 de locuitori, satul devine gazdă a turiștilor în fiecare an, mai cu seama in perioada verii, cand vremea placuta de afară oferă turiștilor ocazia de a face un tur de sat…cum altfel, decît cu barca. De altfel, o plimbare pe ape este cea mai sigură metodă de a vă familiariza cu locul și de a admira casele ascunse in spatele copacilor inalți, care multe dintre ele datează din secolele XVIII si XIX.

Pe lînga aspectul feeric, viața culturală a Giethornului este alcătuită din muzee, galerii de artă și expoziții inedite.  Astfel, turiștii pot vizita:

  • Muzeul Olde Maat Uus este o fermă tipică din Giethoorn-ul anului 1800, care găzduieste o expoziție permanentă cu tot ceea ce a însemnat viata și munca în acest sat pentru mai bine de o sută de ani;
  • Muzeul De Oude Aarde, care gazduieste expoziții de cristale și minerale;
  • Galeria scoicilor Gloria Maris
  • Muzeu al mijloacelor de locomoție, unde veți întalni nu numai automobile vechi, ci și biciclete sau patine.

gie8

Desigur, turismul joacă un rol important în economia locală. Cazare, mic dejun și tururi ghidate permit rezidenților permanenți să mențină un stil de viață liniștit, oferind în același timp cu căldură o experientă de neuitat călătorilor care doresc să scape de viața de oraș. Un paradis adevărat al pacii.

You May Also Like