În timp ce în zona Carpaților cad ninsori abundente, în Alpii francezi, stațiunile de schi sunt afectate de lipsa zăpezii

Temperaturile înalte au lăsat fără zăpadă pincipalele zone muntoase din Franța care adăpostesc stațiuni de schi, unde de mai bine de două luni nu a căzut niciun fulg de nea. Nici urmă de zăpadă în Alpii francezi, Jura sau Munții Vosgi, semnalează cotidianul spaniol El Mundo.

Prefectul departamentului Haute-Savoie, Pierre Lambert, a declarat că în zonă este secetă și a avertizat că, dacă situația nu se va schimba în cursul acestei săptămâni, stațiunile se vor închide complet.

Tunurile de zăpadă nu vor mai putea fi folosite pentru că rezervele de apă s-au terminat, în majoritatea cazurilor. În pofida valului de frig polar care străbate o bună parte din Europa, lipsa zăpezii a lăsat într-o situație similară piste din Italia și Elveția, după cea mai secetoasă lună decembrie din ultimii 135 de ani.

Se spera să înceapă un bun sezon în noiembrie, când s-a produs o bruscă și puternică scădere a temperaturilor, dar anticiclonul a răsturnat situația în decembrie. Schiorii au fost nevoiți să urce la înălțimi de peste 2.500 metri pentru a putea schia, profitând de zăpada care mai rămăsese din noiembrie.

Totuși, cel mai grav nu au fost afectați turiștii, ci lucrătorii. Dintre cele 300.000 de persoane contractate anual, circa 60.000 nu începuseră încă să lucreze la sfârșitul lunii decembrie.

Și alte stațiuni din Franța, mai ales cele din departamentul Savoie și din Pirinei, sunt afectate, însă în mai mică măsură.

Sursa text: agerpres.ro

Sursa foto: stemme-powergliders.ch

You May Also Like