(INTERVIU) Designerul Mihai Stamati despre lecţiile în materie de turism intern pe care le-am putea lua de la alte popoare!

E un tânăr care dacă s-ar lăsa clonat, sau cel puţin s-ar simţi susţinut la înaltul său potenţial, ar forma o echipă ce ar aduce Chisinăul în topul celor mai frumoase capitale din lume. A creat mașina viitorului, banca ce păzește
amintirile îndrăgostiților din Paris, jucării de lemn ce nu pot face rău niciunui copil şi multe alte elemente urbanistice pe lângă care trecem zilnic şi nici nu bănuim că el e cel ce stă în spatele lor. Mihai Stamati este designerul convins că „menirea oricărui artist rezidă în inovație”. 

1. Prin ce crezi că e diferită călătoria unui designer de cea a călătorului simplu?

Cred că pentru toată lumea călătoriile sunt o pauză de la ritmul obișnuit de viață și de la rutină. Tomihai stamati4todată ele vin cu o încărcătură puternică de informații, impresii, emoții și tot felul de alte stări. E valabil și pentru designeri (că tot oameni sunt și ei :) ), doar că pe lângă destinațiile turistice „obligatorii”pentru turiști, ei mai caută ceva. Un muzeu, o galerie de artă, o librărie de unde să nu iasă cu mâna goală, iar dacă mai prind și un festival de design, atunci pur și simplu se rătăcesc în lumea lor. Călătoriile îți dau energie așa că după toate cele spuse mai sus, mai rămîn puteri și pentru plimbări pe străzi știute și neștiute cu ochii ațintiți la detalii de arhitectură, design urban, instalații și alte oaze de artă.

2. Arhitectura urbana a carui oraş te impresioneaza cel mai mult?

Nu pot spune că am văzut foarte multe orașe până acum, dar din cele care au fost, mi-a plăcut foarte mult Viena și m2nu mă refer doar la arhitectură, dar la confortul urban la general. Mă refer la impresia pe care o lasă în sine orașul și la relația foarte bine stabilită dintre istorie și modernitatea cu toate tehnologiile ei. Este un oraș boem în care se simte calitate la tot pasul și la toate aspectele. Îmi place și Parisul pentru numeroasele simboluri s1arhitecturale și diversitate. Acum doi an am rămas impresionat de Sibiu, de atmosfera liniștită și intimă pe care o oferă orașul, mai ales străzile înguste și întortocheate care fac să te simți ca în interiorul unei cetăți.

3. Vorbind de dezvoltarea turismului intern, ce lecţii am putea lua de la alte state?

În Moldova, dezvoltarea turismului ar putea fi orientată în primul rând pe sectorul rural, iar exemplu în primă fază ar putea servi chiar cel al României. Nu avem nici munți și nici mare, dar am putea pune accent pe gospodării țărănești bine organizate sau în cealaltă extremă, viața „exotică” (altfel zis -„lipsită de confort occidental”, vorba celor de la Pasărea Colibri). Din păcate nu avem niște repere de amploare în spațiul urban, așa cum o au multe capitale europene, dar asta nu înseamnă că e tîrziu să le creăm. E nevoie de cît mai multe intervenții artistice în spațiul public, design urban, arhitectură îndrăzneață susținută de investiții generoase pentru crearea unei identități vizuale și împrospătare a imaginii orașului. Simplu, vreau să dau exemplul orașului Saint-Etienne din Franța, care a devenit din 2012 oraș al saint-etiennedesignului și care de cîțiva ani e în continuu proces de schimbare. Iar aceasta are loc prin intervenții artistice în spațiul public, creații de design, arhitectură modernă, instalații și tot felul de acțiuni susținute pentru a imprima orașului un suflu nou și cu repere care să devină în următorii ani atracții turistice.

4. Urmatoarea destinatie ar fi…?

Mi-ar plăcea să vizitez partea nordică a Europei. Îmi place foarte mult designul scandinav și mi-aș dori să văd cîteva orașe în care s-au pus bazele acestei școli, să vizitez cîteva muzee și pur și simplu să rătăcesc pe străzi cu ochii larg deschiși și atenți la detalii.

 

You May Also Like