Minunile României: 10 locuri incredibil de frumoase, dar puțin cunoscute

Este deja cunoscut faptul că România este țara cu locuri impresionante, iar natura te surprinde de fiecare dată, atunci cînd hotărăști să evadezi în sînul acesteia. Pe lîngă adevăratele lucrări ale omului de-a lungul anilor, care au atras mii de turiști, natura și-a intrat în drepturi, de a forma adevărate minunății naturale, multe dintre acestea încă nedescoperite sau puțn explorate de către ființa umană.

Ochiul Beiului

O altă minune a României este Lacul Ochiu Beiului, de pe teritoriul Parcului Cheile Nerei–Beuşniţa,  județul Caraș-Severin. Se află la o altitudine de 310   de metri și nu îngheață niciodată, astfel că unele păsări migratoare, respectiv rațele sălbatice și stârcii cenușii, rămân aici peste iarnă. În apropiere se află cascadele râului Beusnița si ruinele cetății medievale Ilidia.

Lacul Capra

Un peisaj a cărui frumusețe cu greu poate fi descrisă în cuvinte. Asta îi așteaptă pe cei care vizitează această zonă mirifică. Lacul glaciar Capra se află pe versantul de sud al Masivului Făgăraș, la 2.230 de metri altitudine.

Podul lui Dumnezeu

Aflat în comuna Ponoarele, lângă Baia de Aramă, județul Mehedinți, Podul lui Dumnezeu  a luat naștere în urma prăbușirii tavanului Peșterii Ponoare. Acesta este singurul pod natural deschis traficului rutier. Datorită dimensiunilor impresionante, este și al doilea pod ca mărime din Europa. Concret, are o lungime de 30 de metri, o lățime de 22 de metri, o înălțime de 13 metri și o deschidere de nouă metri.

Micul Canion al României

Rezervația Naturală Râpa Roșie, unică în România, se află la aproximativ 3 kilometri de oraşul Sebeş, judeţul Alba, întinzându-se pe o suprafață de 10 hectare. Râpa Roșie este considerată  “Micul Canion al României”, întrucât formațiunile sale pot fi comparate cu cele din Marele Canion al fluviului Colorado.  Apa a săpat în marne, argile și gresii forme cu adevărat spectaculoase și unice, de la turnuri și coloane până la piramide.

Groapa Ruginoasă

Aflată în Parcul Natural Apuseni, județul Bihor, Groapa Ruginoasă este unică în Europa. De la distanță pare o imensă “rană” în trupul Muntelui Bătrâna. Concret, este vorba despre o uriașă vale săpată de apă în gresiile roșii, violacee și gălbui, având un diamentru de aproximativ 600 de metri și o adâncime de peste 100 de metri. Interesant este și faptul că eroziunea lucrează și în momentul de față.

Lacul Vulturilor

Este cunoscut și sub numele de „Lacul Fără Fund”, aflându-se în Masivul  Siriu, la 1.420 de metri altitudine.  Adâncimea sa maximă este de 2,5 m.   Despre acest lac circulă prin Borşa tot felul de zvonuri. Unii spun că lacul nu ar avea fund şi ar avea legătură directă cu Marea Neagră. Localnicii vorbesc că la un moment dat s-ar fi aruncat în lac nişte lemne care au ieşit în mare.

Faima acestui lac s-a dus pentru altceva însă. Şi anume dacă îl priveşti de sus, de pe vârful Pietrosu Rodnei, poţi să îţi dai seama că are forma României. Până să ajungi la Iezer însă ai de parcurs un drum lung care măsoară aproape 10 km. Însă la final toţi turiştii constată că merită efortul.

Grădina Zmeilor

Rezervația geologică naturală se află la 10 kilometri de orașul Jibou, județul Sălaj.  Grădina Zmeilor reprezintă un ansamblu neregulat de stânci cu forme pe cât de bizare, pe atât de spectaculoase. “Zmeul” și “Zmeoaice” sunt cele mai mari stânci sculptate de fenomene naturale. Alte s-au ales cu numele precum “Moșu”, “Eva”, “Dorobanțul”, “Sfinxul”, “Călugărul”, “Căpitanul”, “Soldații”.

Laguna Albastră

Despre Laguna Albastră se spune că este lacul cu o apă ca cea a Mării Mediterane. Se află în apropierea comunei Aghireșu, judeţul Cluj, luând naștere pe locul unei foste exploatări de caolin (n.r.- rocă argiloasă de culoare albă). Drept urmare, culoarea intensă a apei se datorează reziduurilor rămase pe fundul lacului. De jur împrejur există dune de nisip uriașe, verdeață și stufăriș.

Plaja Gura Portiței

Gura Portiței este o plajă de o frumusețe aparte, dar și extrem de liniștită. Cu o lungime de 4 km, fâșia îngustă de nisip este situată între Marea Neagră și  Lacul Golovița,  inclus în Rezervația Biosferei Delta Dunării. La Gura Portiței se ajunge de la  Jurilovca, fie cu vaporașul, fie cu șalupa.

Cascada Bigăr

Este vorba despre o veritabilă bijuterie a naturii, care se află în comuna Bozovici,  judeţul Caraş-Severin.  În anul 2013, site-ul american The World Geography a nominalizat-o drept “cea mai frumoasă cascadă din lume”, având o înălțime de nouă metri și fiind acoperită de mușchi, peste care curge apa. Aceasta  face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei–Beuşniţa, declarat arie protejată de interes național.

You May Also Like