Moldova- suspendată din sistemul Cartea Verde

Începând cu 1 aprilie 2016, companiile de asigurări din Moldova nu vor mai putea vinde polițe de asigurare tip Carte Verde. Decizia a fost aprobată la 30 noiembrie în cadrul Adunării Generale Extraordinare a BNAA.

Decizia de suspendare a poliței de asigurare tip Carte Verde, vine după ce Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule a expediat o scrisoare în adresa asiguratorilor, prin care îi informează că li se interzice comercializarea acestor tipuri de asigurări. De asemenea, „polițele de asigurare care au fost achizionate până în prezent cât și cele care vor fi cumpărate până în data de 1 aprilie 2016, dar a căror valabilitate nu depășește 30 decembrie 2016 vor rămâne în vigoare până la expirarea acestora”, a declarat pentru portalul Alina Osoianu, Director Executiv BNAA.

Screen_Shot_2015-12-07_at_11.40_.45_

Este o decizie imperativă a Consiliului Birourilor de la Bruxelles prin care Moldova este eliminată din Sistemul Carte Verde începând cu 1 aprilie 2016. Acest termen poate fi eventual amânat, dar decizia este una imperativă”, a declarat pentru AGORA, Iurie Filip, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

În aceste condiții cetățenii țării vor putea procura asigurarea tip Carte Verde doar la frontieră, prețul fiind mult mai mare. La hotarul cu România, o poliță de asigurare tip Carte Verde costă 150 de euro pentru 30 de zile, pe cînd costul unei astfel de polițe la asiguratorii din țară este în prezent de circa 80 de euro.

Amintim că la sfârșitul lunii mai 2015, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Birourilor Carte Verde a fost decisă suspendarea Moldovei din sistemul internațional Carte Verde, începând cu 1 octombrie 2015. Ulterior, acest termen a fost extins până la 1 aprilie 2016.

 

You May Also Like