Munţii Făgăraş – locul cel mai apropiat de cer din România

2.400 de kilometri pătraţi de munti acoperiţi cu obiective turistice unice, cascade şi lacuri glaciare, peisaje şi panorame infinite, toate vizitate de o categorie restrânsă de turişti: Munţii Făgăraş, cel mai apropiat loc de cer din România.

Munţii Făgăraş găzduiesc opt vârfuri de peste 2.500 metri, printre care şi cel mai înalt din ţară, Vârful Moldoveanu, care este la 2.544 metri altitudine. Aceste vârfuri sunt separate între ele prin văi adânci, unele dintre ele coborând chiar şi sub 2000 metri. De la această densitate de culmi şi vârfuri au denumirea de Alpii Transilvaniei.

Toate aceste minunăţii sunt traversate de Transfăgăraşan, un drum cu două benzi ce se întinde pe o distanţă de 90 kilometri şi urcă până la 2042 de metri altitudine. Pe întregul traseu sunt construite 27 de viaducte, poduri şi tuneluri, cel mai lung având 887 metri şi strabate muntele Paltinul.

Dacă merg în Făgăraș, alege comuna Cârţişoara – o localitate de la poalele munţilor, care oferă posibilitatea atât să traversezi Transfăgărăşanul cu autoturismului, cât şi să vizitezi renumite obiective turistice din zonă. Un alt obiectiv turistic la câteva sute de metri este mănăstirea Cârţa, fosta mănăstire cisterciană din Ţara Făgăraşului, în momentul de faţă biserica evanghelistă a comunităţii germane. Aceasta a fost ridicată în anul 1205, de regele Andrei al II-lea al Ungariei.

În Cârţişoara mai poţi să călăresti, să te plimbi cu ATV-ul sau trăsura. Pe lângă acestea mai poţi să pescuieşti, să te plimbi cu bicicleta sau să înveţi să tragi cu arcul. Dacă eşti pasionat de sport trebuie să ştii că există şi un teren de fotbal şi unul de tenis de câmp, ambele dotate cu nocturnă.

Dacă alegi să mergi în acest loc în afara sezonului foarte cald trebuie să ştii că eşti la 2 kilometri jumătate de pârtia de schi Bâlea, un loc foarte apreciat de iubtorii de sporturi de iarnă, pentru grosimea şi persistenţa stratului de zăpadă, uneori şi până la 7-8 luni pe an. În prezent funcţionează trei instalaţii de transport pentru schiori, între 2.208 metri şi 1.700 metri altitudine.

Dintre obectivele turistice, prezente aici poți vizita :

Lacul Bâlea

Este un lac glaciar situat la o altitudine un pic peste 2000 metri, înconjurat de peste 180 de hectare de rezervaţie ştiinţifică. În timpul verii poţi ajunge până la el cu maşina, pe Transfăgărăşan, un drum de 30 de kilometri pe care îi parcurgi în aproximativ 20 de minute.

Cascada Bâlea

Este situată la 1200 metri altitudine şi este cea mai mare cascadă în trei trepte din România. Are o cădere de 60 de metri şi marchează treapta inferioară a circuitului glaciar Bâlea. Din Cârţişoara până la cascadă sunt 23 de kilometri, pe care îi faci cu maşina în aproximativ 20 de minute.

Mănăstrea Cârța 

A fost fondată între anii 1205 – 1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Este o fostă mănăstire cisterciană din Ţara Făgăraşului, actualmente biserica evanghelică a comunităţii locale germane.

Mănăstir Sâmbăta de Sus 

Cunoscută si sub denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu, a fost construită în 1657 de Preda Brâncoveanu şi este un aşezământ de călugări. Poţi vedea în interior câteva picture murale din anii 1700, absolut senzaţionale.

Palatul Brukenthal Avrig

Este o clădire construită în stil baroc, fosta reşedinţă de vară a lui Samuel von Brukenthal, consilier al Mariei Tereza şi guvernator al Transilvaniei. A fost construită prin anii 1700 şi este inconjurată de nişte grădini superbe, cu fântâni arteziene şi pomi rari.

Pe lângă acestea mai poţi vizita lacurile Capra şi Căpriţa, valea Sâmbetei, Chilia Părintelui Arsenie Boca, oraşul Sibiu, lacul Vidraru şi podul Giurgiului.

Posibilitățile de cazare sunt multe, începând de la locuri pentru camping și pâna la pansiuni și cabane. Cert este că la majoritatea trebuie facute rezervări din timp, deoarece sunt ocupate în toată perioada anului.

You May Also Like