O nuntă. O poză. O altă Moldovă. Cu Ion Savin!

Ion Savin este fotograful care împlinește toate poftele mirilor și le oferă în schimb poze unice, speciale, care denotă din modul acestuia de a aborda fiecare cuplu diferit și cu dedicație. Rezultatele muncii sale, pe care le putem admira, ne confirmă dragostea și dăruirea acestuia pentru munca aleasă. Travelnews.md și-a propus să afle detalii din culisele acestui gen de ședințe și vă propunem să descoperim împreună Moldova prin intermediul pozelor cu miri și mirese!

Care sunt cele mai dorite locuri din Republica Moldova alese de miri pentru ședințele foto?

_MG_1393Pe mine mă bucură faptul că în prezent mirii promovează conceptul de sesiuni foto în natură, în locuri istorice, punând accentul pe spaţiu deschis, în detrimentul ședințelor foto cu note de lux în hoteluri. (Deşi, şi ele au efectul lor imagistic. Contează până la urmă ce poveste vor să construiască prin sesiunea foto.) Mă mai bucură faptul că mirii aleg portul naţional sau elemente naţionale pentru importantul eveniment, că buchetul de flori poate fi compus din spice de grâu sau flori de câmp. E natural şi frumos. În acest context, cele mai dorite locuri pentru ședința foto sunt desigur destinaţiile turistice principale ale ţării noastre, precum Orheiul Vechi, Conacul lui Manuc, Cetatea Sorocii… dar şi o casă aleatorie, cu uşi de lemn, dintr-un sat, un lan de grâu sau de floarea soarelui… un petic de pădure. Moldova ne poate găzdui oriunde pentru ședințe foto inedite.  Mirii pot alege să nu iasă din capitală pentru ședința foto, optând pentru parcurile Chişinăului, străduţele din centrul istoric, sau o escapadă cu balonul de aer deasupra capitalei. Dincolo de Moldova, o altă opţiune aleasă de miri este evadarea pentru un week-end la mare sau la munte pentru a realiza acolo ședința foto._MG_1462

Cu cine e mai greu de lucrat în această zi? Mirele sau mireasă? Cine sunt mai pretențioși, mai stresați?

În dependenţă de caz, de personalitatea oamenilor cu care lucrezi… Nu cred că pot generaliza. Există miri care nu iubesc să pozeze şi sunt stresaţi, există, la fel, şi asemenea mirese. Se întâmplă însă să lucrez cu cupluri relaxate, care se comportă extrem de firesc în faţa obiectivului foto şi mă lasă să prind emoţii frumoase. Eu totuşi cred că naturaleţea în comportament este cheia succesului unei ședințe foto şi nu îmi plac emoţiile regizate, mai ales în zile în care nu avem deficit de ele… de emoţii. Desigur, femeilor, se ştie, le place să facă poze mai mult decât bărbaţilor, dar acesta nu este un garant că este şi mai uşor să lucrezi cu ele.

IMG_4622Care sunt spațiile în care vă simţiți cel mai bine ca fotograf: pădure, spațiu deschis, apă, orașe aglomerate?

Mă simt bine oriunde. Important este să găsesc ambianţa propice unor fotografii reuşite, să mă pot juca cu lumina şi elementele compoziţionale. Eu mă simt bine când fotografiez şi când cei pe care îi fotografiez sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine. Îmi plac abordările nebunatice şi creative, iar din moment ce mirii îşi doresc să se aventureze într-o ședință foto neordinară, pentru mine este o provocare frumoasă. În pădure, cuprinzând cerul la înălţime, în apă sau pe un zgârâie nori… pe un bulevard aglomerat sau în pustiu… important este să am la mine aparatul foto (zâmbeşte).IMG_4717

Dacă mirii îşi doresc o nuntă într-un stil etno-folcloric, ce loc pentru ședințe le puteți propune?

Satul. Eu sunt „băiat de la ţară” şi port în suflet valorile transmise de bunici… de ce să nu revenim la covoare ţesute şi fusul de lână, la vatra cu pâine coaptă şi obloanele de lemn. Avem atât de multe elemente moştenite, dar pe care nu le valorificăm. Aşa că le propun să ia cu ei ia şi opincile sau să meargă desculţ prin iarbă sau pe podul de peste pârâiaşul de la ţară. Putem adăuga în peisaj o pereche de cai sau hulubi, un cireş sau cais în floare, o bancă de lemn… şi jocul cu elementele poate continua la infinit.

IMG_8901

De ce depinde succesul unei astfel de ședințe?

De emoţie şi de simbioza dintre starea mirilor cu spaţiul ales pentru sesiune foto. Dacă ei nu se regăsesc în conceptul ales, nu merge… De aceea, prin comunicare, ţin să descoperim locaţia şi atmosfera în care cei doi să se regăsească.

 

 

 

IMG_8995

IMG_8939

IMG_8741

IMG_8646

IMG_5131

IMG_4985

_MG_1614

P. Pentru a vizualiza mai multe lucrari click aici

You May Also Like