Primul traseu turistic pentru nevăzători, organizat la Cluj

Un traseu turistic destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere a fost amenajat în centrul istoric din Cluj-Napoca, fiind prezentat, de o asociaţie care va pune la dispoziţie ghiduri în limbile română şi engleză, care pot fi traduse în limbajul Braille.

În vederea realizării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, a fost realizat suportul material aferent şi s-au calificat opt voluntari capabili să însoţească în siguranţă persoanele sau grupurile de nevăzători pe acest traseu. Suportul material, în limbile română şi engleză, este creat în formate potrivite persoanelor cu dizabilităţi de vedere, adică ghiduri audio, dar şi în format PDF, care pot fi traduse în limbajul Braille.

Ghidurile turistice, hărţile şi materialele informative concepute permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilităţi de vedere să parcurgă în siguranţă un traseu de vizitare a Clujului, care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente şi lăcaşuri de cult şi care scoate în evidenţă dimensiunea multiculturală şi multietnică a oraşului.

În traseul turistic, care a fost testat cu un grup de tineri nevăzători, sunt cuprinse obiective precum Piaţa Avram Iancu, Bastionul Croitorilor, Biserica Reformată, Piaţa Unirii, Palatul Banffy, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic, Piaţa Muzeului, Casino-ul din Parcul Central, principalele statui, muzee şi parcurile oraşului.

De asemenea, traseul permite şi experienţe senzoriale pentru turiştii nevăzători care, la Bastionul Croitorilor, pot pipăi blocurile de piatră şlefuite în urmă cu sute de ani, iar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pot atinge diverse obiecte expuse.

Proiectul Terra Mirabilis este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului.

You May Also Like