Proiectul de reabilitare a litoralului, realizat în proporție de 90%

Proiectul de reabilitare a litoralului românesc al Marii Negre este realizat în proporție de 90%, iar termenul de finalizare este estimat pentru 30 octombrie 2015.

În luna august 2015 a fost demarată prima etapă de înnisipare în zona Eforie Nord din cadrul proiectului – „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune”, primul pas în cadrul acțiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe țărmul românesc al Marii Negre.

ROMAIR Consulting, companie 100% românească, în calitate de prestator al serviciilor de asistență tehnică pentru managementul și supravegherea lucrărilor, coordonează cel mai ambițios proiect de protecție a litoralului românesc – „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune.

Romair Consulting va finaliza cu succes un proiect unic, de interes național, prin care teritoriul României se mărește cu 33 de hectare ajungând la 72 de hectare de plajă la nivelul celor 5 loturi din proiect. Este un moment important pentru țara noastră ce a implicat o echipă de ingineri de top care a reușit să modernizeze plajele litoralului românesc cu peste 7,3 km și să le lărgească în medie cu aproximativ 100 m. Mai mult de 3,5 milioane de metri cubi de nisip au fost aduse din mare pentru loturile Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord. Ne bucurăm că suntem parte dintr-un proiect de mediu care vine în sprijinul populației, dar și un proiect în care facem apa mai curată și turiștii mai fericiți. Astfel, peste 278.000 de locuitori vor fi protejati de efectele eroziunii costiere și peste 50.000 de turiști anual vor beneficia de plaje moderne”, declara Gheorghe Boeru, Președinte ROMAIR Consulting.

Până la această dată au fost executate 85% din lucrările proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 98% pentru lotul Tomis Nord, 99% din lotul Tomis Centru, 99% din lotul Tomis Sud și 75% din lotul Eforie Nord.

Valoarea totală a proiectului este de 170.450.084 euro inclusiv TVA. Finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune este în valoare de 145.680.660 Euro. Investițiile finanțate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administrația Națională „Apele Romane”, în calitate de instituție națională cu competențe exclusiv în gestionarea zonei costiere a Romaniei, și vor fi exploatate de către acesta prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, în calitate de Beneficiar, au depus toate eforturile pentru obținerea finanțării celui mai mare proiect din România, iar din 2013 sunt alături de Antreprenori și de Supervizorul lucrărilor pentru a se asigura că se ating obiectivele proiectului.

You May Also Like