Republica Moldova riscă să rămână fără acces la spațiul aerian european

Conturile Î.S. MoldATSA au fost blocate în Belgia. Astfel, Republica Moldova riscă să rămână fără acces la spațiul aerian european, fiindcă întreruperea activității Î.S. MoldATSA ar duce direct la stoparea întregului sistem privind traficul aerian, inclusiv al Aeroportului Internațional Chișinău. În acest sens ministrul Transportului, Iurie Chirinciuc, îi solicită premierului Valeriu Streleț să se implice pentru a rezolva problema survenită.

Potrivit rise.md, banii pe care îi încasează Î.S. MoldATSA (responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei) de la Eurocontrol (organizație europeană, cu sediul la Bruxelles, care coordonează traficul aerian în 41 de state) sunt blocaţi la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energoalians, aflată într-un litigiu judiciar contra Republicii Moldova.

În scrisoarea obținută de rise.md ministrul Transportului, Iurie Chirinciuc solicită prim-ministrului, Valeriu Streleț să ofere indicații Ministerului Finanțelor privind analizarea posibilității inițierii unei garanții de stat în sumă de 200.000.000 de lei, precum și demararea unei anchete din partea CNA pe acest caz.

Curtea de Arbitraj Comercial de la Paris urma să examineze litigiul de judecată dintre compania ucraineană și Republica Moldova, în cadrul unei ședințe din 15 septembrie 2015, însă procesul a fost amânat pentru data de 28 ianuarie 2016.

Mai multe detalii aflați aici.

You May Also Like