Sandu Coica despre potențialul turistic al Moldovei: „Nu contează cât de bun a fost la repetiții, lumea o să aprecieze doar cât de bine a evoluat pe scenă.”

Este urmărit pe o rețea de socializare de peste 2300 de persoane, știe ce vrea și muncește pentru asta, e fericit că poate să îmbine atât de bine munca și călătoriile, petrece aproape o treime din timpul de lucru în deplasări, a devenit „expert” în călătorii pentru prietenii săi ( deși nu se consideră), iar spiritul de „aventurier hoinar” l-a făcut să ajungă de pe dealurile bunicii în peste 40 de țări de pe glob.

Este Sandu Coica, tânărul moldovean despre care Travel News a mai scris un articol cu ceva timp în urmă, dar care a cuprins doar 1% din ceea ce reprezintă el ca personalitate. Călătorește atât de mult încât a primit întrebările pentru interviu într-o țară și a răspuns la ele în alta.

Este cel care consideră că Moldova are cu ce atrage turiștii, dar trebuie să știe cum să arate asta lumii și e de părere că e păcat când pleci undeva să te limitezi doar la clasicele atracții turistice.

Despre călătorii, carieră și Moldova, dar și despre alte câteva procente din personalitatea lui Sandu, în interviul ce urmează.

Travel News: Sandu, lucrezi ca să călătorești sau călătorești ca să lucrezi?

Sandu Coica: Nu încerc să fiu altceva decât sunt, de când mă știu îmi plăcea să călătoresc și să explorez lumea. Dacă în copilărie asta se limita la satul bunicilor, câmpiile din jurul acestuia și până la celălalt mal al Nistrului, atunci când am crescut am tins spre a avea un lucru care să se combine cu spiritul meu de aventurier hoinar. Nu a fost deloc ușor, dar cred că s-a meritat efortul. Acum pot îmbina una din pasiuni cu munca. Sper și doresc fiecăruia să reușească asta. Atunci sigur am avea mai multă lume fericită.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Declarai anterior într-un interviu următoarele: „Mi-ar plăcea să experimentez traiul și undeva prin Asia. Kuala Lumpur sau Singapore intuiesc că mi-ar oferi o experiență irepetabilă.” Știai atunci deja despre locul de muncă pe care urmează să-l obții sau a fost o pură coincidență? Cum poți califica „experimentul”?

Sandu Coica: Când declaram asta nu vedeam și nici măcar nu simțeam viitorul atât de îndepărtat. Dar nici nu pot spune că a fost o totală coincidență. A fost o ambiție. Îmi doream asta, voiam să muncesc o perioadă în Asia și tindeam spre vis. Când îți dorești ceva, nu poți visa fără speranță toată viața, ar fi bine să nu te limitezi la statul confortabil pe canapea contemplând. Trebuie să evoluezi în direcția respectivă, să muncești. În cazul meu s-a adeverit că funcționează și am ajuns să fac ce mi-am dorit. Dar să vedem cât mai durează până trecem la următorul vis…

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Călătoriile  inspiră, fericesc și chiar schimbă oamenii. Ultima ta „călătorie” durează deja jumătate de an, la fel și actualul loc de muncă. Cum s-a schimbat Sandu Coica în această perioadă?

Sandu Coica: Anume mutatul (vreau să cred temporar) în altă țară nu m-a schimbat. Adică normal că unele lucruri au fost inevitabile și țin mai multe de o adaptare. De exemplu, optez tot mai des la transportul public și renunț la mașină, nu mai sunt atât de sensibil la umiditate sau anumite mirosuri specifice. Cât ține de schimbare, personal, nu am observat să se fi schimbat ceva radical în mine. Continui să comunic cam la fel cum o făceam, cam aceleași postări copilăroase pe rețelele sociale, aceleași preferințe în materie de petrecere a timpului liber. Probabil unicul lucru care l-am schimbat și s-a produs conștient este îmbunătățirea cercului de prieteni și calitatea oamenilor cu care comunic. Involuntar odată cu plecarea din țară, începi a comunica mai rar cu cei de acasă. Asta m-a ajutat oarecum să fac o selecție naturală a prietenilor. Acei cu care am fost într-adevăr apropiați, continuu a menține aceeași legătură strânsă. Cu alți amici, comunicarea treptat s-a redus la zero. Însă sunt bucuros că au apărut și oameni noi pe care i-am descoperit cu plăcere și am (re)devenit buni prieteni. Cu ceilalți, care mai degrabă ar fi amici și cunoscuți decât buni prieteni, continuu să comunic prin rețele sociale. Mi se pare un mijloc de comunicare directă foarte comod, fără a fi distorsionat de intermediari. De pe facebook află unde sunt, ce gândesc, ce fac. Pe instagram îmi place să pun poze cu lucruri frumoase sau neobișnuite care le-am surprins, mai puțin o să găsiți acolo poze cu mine și deja obositoarele selfie-uri. Twitter e mai mult pentru tot felul de gânduri și impresii de moment care poate nici nu merită prea multă concentrație. Eu sunt uimit plăcut că peste 2300 de oameni manifestă interes și mă urmăresc ce scriu acolo.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: La câteva săptămâni de la stabilirea ta în Malaysia, te arătai deranjat de unele lucruri neobișnuite încă pentru tine: mâncarea condimentată, circulație fără reguli etc. Cum stau lucrurile acum?

Sandu Coica: Cu mâncarea a evoluat interesant. Am început să înțeleg și diferențiez calitatea mâncării asiatice, diferențe între iute și condimentat, diferențe între diverse condimente, sau diferite niveluri și profunzimi ale gustului. Desigur, sunt lucruri care deranjează, mereu probabil vor fi, mai ales că nu sunt tocmai un rezident cuminte și ideal care se mulțumește cu orice i se oferă. Dar am învățat să mă adaptez, când e cazul, sau să schimb lucrurile când nu-mi convin. Aș mai adăuga că adaptarea mea încă mai durează. Dacă aș fi stat pe loc, probabil s-ar fi produs mai rapid totul, dar considerând că lunar am deplasări de cele mai multe ori spre alte continente, e evident că la fiecare revenire readaptarea iar ia ceva timp, după care iar plec și tot așa :). Continuu să fiu fascinat de natura bogată de aici. În pofida faptului că e un oraș foarte mare si cu infrastructură modernă, Kuala Lumpur e foarte verde, plin de parcuri, păsări, animale. Nu ești mirat când surprinzi maimuțe sau papagali chiar în zona centrală a orașului. Mereu sunt uimit de bunătatea autentică a oamenilor de aici, zâmbesc sincer și nu o să vezi să manifeste politețe falsă.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Cam câți moldoveni au beneficiat de serviciile tale de „ghid” prin Malaysia? Ai spus de mai multe ori că ești deschis pentru oaspeții – concetățeni, dar într-un interviu ai precizat și următoarele: „ În schimbul unor bunătăți de acasă aș putea fi o sursă generoasă de sfaturi pentru călătorie.”

Sandu Coica: Acum m-ați făcut să număr… :) Cred că au fost vreo 10 care chiar i-am găzduit. Fie pentru o noapte sau chiar câteva săptămâni. Am și prieteni moldoveni care au venit și ei aici să muncească și până s-au stabilit i-am invitat să stea la mine. Plus, mai mulți prieteni care erau în oraș cu diverse ocazii, dar nu neapărat au stat la mine. Eu cu plăcere i-am ajutat să descopere câte ceva în oraș. E păcat când vii aici să te limitezi doar la clasicele atracții turistice. Eu de fiecare dată am încercat să-i ajut să vadă și dincolo de străzile și atracțiile centrale. Apropo, dacă veni vorba de sfaturi de călătorie, mai tot timpul apelează prieteni și cunoștințe la mine cu diverse întrebări în acest sens: hoteluri, companii avia, programe de loialitate, opțiuni de călătorie, locuri de vizitat, costurile aproximative, lounge-uri, locurile cele mai bune din avion, până și chestii utile de a avea în bagaj și comportament. Dar trebuie să recunosc că nu sunt cea mai indicată persoană de a oferi sfaturi cum să călătorești ieftin și accesibil. Cu timpul, când asta devine rutină și petreci cam 30%-40% din timpul tău de muncă în deplasări, înveți a pune accentul pe calitate și confort care influențează direct și asupra sănătății. Unele lucruri pe care cei ce au 1-2 călătorii pe an le pot considera lux exagerat care nu merită banii, eu am început să consider ceva absolut necesar pentru a-mi face munca eficient.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Reieșind din întrebarea anterioară, ce bunătăți aștepți de acasă?

Sandu Coica: Nu o să surprind pe nimeni zicând de bomboanele Bucuria. Pe lângă asta, când este ocazia rog părinții să-mi transmită miez de nuci, din grădina noastră de la țară… Nu știu exact cum s-a întâmplat, dar anume acele nuci mi-au creat dependență. Gustul amărui, dur și consistent mi-amintește de locurile natale. În rest încerc să trec destul de des pe-acasă, cam de fiecare dată când sunt prin Europa și îmi satisfac dorurile, inclusiv culinare.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Probabil ai fost întrebat de nenumărate ori de străini unde se află și ce fel de țară e Moldova? Care este „scurta ta descriere” a țării băștinașe pentru ei?

Sandu Coica: Răspunsul meu e chiar scurt: o țară mică din Europa Centrală și de Est între România și Ucraina. E mai greu când discut cu persoane de pe alte continente pentru care și asta nu spune prea multe. Lucrurile devin și mai complicate când încerc să le explic de ce limba mea natală și predominantă în țară e româna și cum se face că eu mă consider român chiar de nu sunt cetățean a României și provin din stânga Nistrului. Însă asemenea discuții de obicei se întâmplă pe la petreceri, recepții sau pauze de masă când avem suficient timp pentru așa teme și pot explica detaliat cum au evoluat lucrurile de-a lungul istoriei.Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Din cele peste 40 de țări vizitate până acum, locul care te-a surprins în mod deosebit rămâne Republica Dominicană, așa cum spuneai în 2014, sau a detronat-o o altă destinație între timp?

Sandu Coica: Dominicana continuă să aibă un loc aparte în jurnalul meu de călătorii din mai multe motive. Probabil așa va fi indiferent de câte țări o să mai văd. Totuși în listă aș mai adăuga Londra. Surprinzător, dar trebuia să-mi schimb reședința în Asia ca într-un final să vizitez și capitala Marii Britanii. Tadjikistanul la fel rămâne a fi ceva total special, începând de la oamenii, mâncarea și tradițiile culinare și până la natura muntoasă. Niște munți atât de impresionanți că atunci când îi privești din cap dispare orice gând, iar pupilele ochilor se odihnesc parcă paralizați în gol…

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: În același an și același interviu ziceai că vrei foarte mult să vizitezi Africa, în special Kenya, a rămas aceeași dorință sau au apărut alte destinații pentru care le vine rândul mai devreme?

Sandu Coica: În 2016 am ajuns în Africa. În noiembrie am petrecut 2 săptămâni în Maroc, nordul continentului. Kenya rămâne a fi în lista destinațiilor de vizitat. Sunt optimist că relativ curând voi ajunge acolo și din considerentul că organizația pentru care lucrez își are acolo oficiul regional pentru Africa. Desigur că au apărut și alte destinații în listă, cum s-ar zice, pofta vine mâncând. Africa și America latină rămân încă destinații practic ne explorate de mine, sunt multe de văzut acolo și abia aștept să o fac.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Travel News: Cum îți pare Republica Moldova ca potențial turistic pe fonul celor văzute până acum în alte colțuri ale lumii?

Sandu Coica: Cu mare siguranță pot să spun că Moldova are potențial turistic dacă ne orientăm spre clienții interesați de turism rural, peisaje autentice, experiențe gastronomico-culinare. Însă asta nu e suficient. Ca să atragi cu adevărat mulți turiști, mai este nevoie și de alți factori cum ar fi infrastructură, calitatea serviciilor, simpla amabilitate și bunăvoință a oamenilor, or la noi chiar de la aeroport, primul taximetrist încearcă să te fraierească și asta nu contribuie deloc la promovarea Moldovei drept destinație turistică. Dar, evident, sunt și factori care ne avantajează, prețurile relativ ieftine, bucătărie tradițională gustoasă, apariția tot mai multor pensiuni rurale cu gazde primitoare. Dar și mai important, trebuie să știm cum să comunicăm și să arătăm asta lumii exterioare. Dacă credem că suntem buni și avem potențial, dar alții nu-l observă – e degeaba. E ca și în cazul artiștilor, nu contează cât de bun a fost la repetiții, lumea o să aprecieze doar cât de bine a evoluat pe scenă.

Fotografia postată de Sandu Coica.

Sursa foto: facebook.com/sandu.coica

You May Also Like