Experiența unui jurnalist – turist în India

Este la 6000 de kilometri distanță de Moldova, și cel puțin la fel de multe sunt și diferențele dintre cultura Europei de Est și cea din Sudul Asiei.  Prima diferență o simțiți chiar în aeroportul din Delhi, unde aveți opțiunea  de a ajunge după 12 ore de drum. Indiferent de sunteți femeie sau bărbat, veți surprinde priviri insistente. Totuși, dacă vă doriți să le evitați, mai ales dacă sunteți reprezentanta sexului frumos, acoperiți-vă bine pieptul, și stați în preajma însoțitorului dumneavoastră sau a grupului, altfel, vă puteți trezi cu mâini străine, dar îndrăznețe chiar pe … sâni.

valetina 2

Dacă sunteți turist, veți avea parte de cea mai frumoasă primire. O ghirlandă din flori mirositoare vă va fi dăruită în semn de bun venit, iar mirosul lor… vă va cuceri din prima. La fel ca și fotoliile confortabile ale autobuzului special gândit pentru plăcerea străinilor. Ați putea avea mici probleme cu aerul condiționat setat la temperaturi destul de joase, comparativ cu cele 40 de grade de afară,  iar diferența gradelor vă poate da… dureri de cap.

Veți mulțumi sorții, în schimb, pentru aceste mici incomodități într-un autobuz performant atunci când veți urca… într-un taxi indian. Conceptul lui este diferit de cel devenit obişnuit pentru un european, mai ales la capitolul motor. Ceea ce îl pune în funcţiune sunt picioarele șoferului. De fapt, un taxi autentic indian, este o bicicletă cu trei roți care are un scaun acoperit. Construcția poate fi asociată cu o brișcă, doar că… nu e trasă de un cal. Caii putere indieni se măsoară în forța unui om transpirat , care dă din pedalele pretențioase ale bicicletei.valiusa

Provocarea cea mai mare este, totuși, să vă păstraţi calmul în traficul indian. Nu cred că cei care conduc  pe acele străzi sau autostrăzi au auzit vreodată de reguli de circulație. Eu nu mă pricep la condus, dar știu că dacă există două benzi pe o singură stradă poți merge liniștit pe una din părţi fără a te trezi cu vreo surpriză în față (cu mici excepţii). În India, această regulă nu funcționează DELOC. Toată lumea se mișcă cum vrea, dar culmea! nu face nimeni accident! Cel puțin eu nu am văzut niciunul pe parcursul unei săptămâni întregi, timp în care am parcurs 1000 de kilometri. Indienii sunt toleranți.

Exact 720 kilometri însă face, cumulat, The Golden Triangle. Acesta este circuitul tursitic format din trei orașe ce creează vizual, pe hartă, un triunghi: New Delhi, Agra and Rajasthan. Noi am vizitat la final New Delhi și am început cu Agra, orașul cu 4,5 milioane de locuitori și locul unde se înalță semeț monumentul dragostei eterne Taj Mahalul.

Aici, zilnic, vin mii de turiști, europeni, dar și asiatici. Gigantul arhitectural este și spațiul unde veți descoperi specii de plante, păsări și… o culoare diferită a cerului. Oamenii sunt diferiți dincolo de zidurile ce despart orașul de monument, iar în interiorul lui curg râuri de oameni, care,în tăcere, pășesc în preajma mormintelor lui Shah Jahan și a soțiiei sale, pentru care a ridicat bijuteria, Mumtaz Mahal. La ieșire veți putea observa temelia construcției ce trebuia să fie baza unui Taj Mahal din marmură neagră, locul pentru somnul de veci al împăratului. Doar că toate s-au întâmplat altfel decât și-ar fi dorit.valentina 7

Rajasthan este cel mai mare stat din India. Îşi are capitala la Jaipur, aşezare cunoscută pentru clădirile pictate în nuanța roz, motiv pentru care localnicii îi mai spun și ”Orașul Roz”. Aici se întâmplă adevărata magie! Un ghid bun va organiza o plimbare cu… cămila, iar la pachet vine şi ocazia de a bea din licoarea unui cocos verde.

valentina 3
Tot de o plimbare deosebită veţi avea parte şi la Amber Fort, cetatea din aceeaşi regiune unde se ajunge cu autobuzul, se urcă cu elefantul și se coboară cu jeepul indian. Pe ultimul îl veți recunoaște uşor, dacă aţi văzut măcar o dată în viaţă un film indian. Ar trebui să vă grăbiți pentru plimbarea cu uriașul îndrăgit atât de mult de unii pentru că nu veți găsi niciunul în ”parcare” după ora 11. Aproape de miezul zilei toţi elefanţii sunt duşi la adăpost şi sunt răsfăţaţi cu apă. Acesta este modul în care sunt ajutaţi să lupte cu temperaturile înalte.

În schimb, după ora 11 vă puteţi face alţi prieteni. Aviz curajoșilor! Dacă nu vă este frică de reptile, îi puteți cânta … șarpelui. Îl puteţi chiar şi mângâia, numai dacă sunteţi ghidaţi de îmblânzitorul lui, care-i ştie cel mai bine cântul. Mai puţin pretenţioase sunt maimuţele.  Le puteţi vedea peste tot. Sunt la fel de prezente ca şi câinii la noi, dar, spre deosebite de maidanezii speriaţi adesea, primatele pot deveni chiar agresive dacă remarcă… ceva bun de mâncat. Apelaţi la ajutorul unui aborigen pentru a le putea servi cu o banană, un biscuite sau cu o bomboană europeană. S-ar putea să le fie pe plac.vaent4

Ultima destinaţie, în cazul meu, dar care poate fi prima pentru dumneavoastră, a fost New Delhi. Capitala Indiei cu 23 de milionae de locuitori este împânzită de clădiri noi, impunătoare, monumente de arhitectură, un trafic mai ordonat şi, cel mai impresionant, un templu al Sikhismului, una dintre cele mai tinere religii din lume, cu peste 30 de miliooane de aderenţi. Dincolo de conotaţia religioasă pe care o, templul din Delhi este locul unde zilnic se gătesc tone  de mâncare pentru mii de oameni care vin pentru rugăciuni sau pur şi simplu pentru a vizita. Toate produsele sunt donate, iar cei care fac mâncarea sunt… voluntari, postura în care poate fi oricine binevoieşte. Apropos, aceasta e o ocazie bună pentru a învăţa totul şi un pic mai mult despre pâinea indiană şi mâncarea super picantă.

Da! Asta a fost una dintre cele mai mari provocări pentru cei care nu se împacă prea bine cu acest gust. În India toate bucatele sunt picante! Să nu credeţi niciun chelner când vă zice că nu este foarte picant, pentru că ei înţeleg altfel această noţiune J Mi-am explicat în două moduri aspectul:  1. India este ţara de origine a ardeiului iute şi 2. în condiţiile în care mulţi dintre ei trăiesc, picantul devine o nevoie vitală, pentru a se asigura cu o „dezinfectaţie”  pe interior.

Apa este un lux.  Este comercializată pe străzile oricărui oraş, în PET-uri de jumătate de litru, la un preţ simbolic de 20 de rupii (aproximativ 30de euro cenţi).  Iubitorii de cafea şi ceai vor avea parte de experienţa unui nou gust. Cel puţin aici sigur nu adaugă ardeiJ

v30Chiar dacă ar fi mult mai multe de spus, un lucru e cert: dacă ajungeţi în India experimentaţi tot! De la supe picante la saari pentru femei şi kurta pentru bărbaţi. Negociaţi orice preţ pentru ca visurile dumneavoastră să se materializeze contra unui cost mai real! Iar dacă vă doriţi o nuntă în stil indian, trebuie să ajungeţi la bazarul pentru miri din New Delhi J

India este definitiv și irevocabil țara contrastelor. Sărăcia lucie este complimentară bogăției exorbitante, iar senzațiile tari și decalaje emoționale sunt la ele acasă, așa că vânătorii de experiențe unice își pot alege cu încredere această destinație pentru o vacaţă exotică sută la sută.

 

veverita

Autor: Valentina Mocate, reporter JurnalTV

 

 

You May Also Like