Statuia Libertății, inspirată de o țărancă egipteană

Se pare că, Statuia Libertății din New York ar fi inspirată de o țărancă egipteană – cel puțin așa afirmă Institutul Smithsonian, care administrează numeroase muzee din Washington. 

Atunci cînd guvernul egiptean a lansat o licitație pentru construirea unui far la capătul canalului Suez, arhitectul imensei statui, francezul Frédéric-Auguste Bartholdi, a propus ridicarea unei statui reprezentând o femeie cu un veșmânt larg, purtând o făclie, care să întruchipeze „Egiptul care aduce lumină Asiei„. Pentru acel monument el s-a inspirat din coloșii egipteni și din silueta „unei țărănci cu văl„, afirmă Barry Moreno, autor al mai multor lucrări despre statuie.

Statuia de la canalul Suez ar fi avut 26 de metri înălțime, pe un soclu de 14,5 metri. Astfel, Bartholdi ar fi realizat „o serie de desene în care statuia propusă începe ca o țărancă arabă și evoluează progresiv în divinitate colosală”, arată Edward Berenson, autorul cărții „Statue of Liberty: A Translatlantic Story”

După ce proiectul i-a fost refuzat pentru canalul Suez, Bartholdi a reluat silueta acelei femei pentru a concepe în 1870 Statuia Libertății, cadou al Franței pentru Statele Unite. Ea a fost inaugurată în 1886, întruchipând „libertatea luminând lumea„.

You May Also Like