Turismul extern pierde teren în fața turismului intern

Prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor din Republica Moldova, în primele 9 luni ale anului curent au plecat în străinătate aproape 157 mii de turişti, cu 8,4% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce participanţii la turismul intern  au fost în număr de peste 30 mii, în creştere cu 13,4%, informează Biroul Național de Statistică.

Deși numărul celor care au beneficiat de serviciile agențiilor de turism pentru a călători prin Moldova  este de circa 5 ori mai mic decât a celor care au ales străinătatea, creșterea de peste 13 la sută a optanților pentru turismul intern denotă o tendință turistică de apreciat pentru țara noastră.

Prin urmare, majoritatea beneficiarilor atât străini, cât și autohtoni au călătorit în scopuri de odihnă, întrucât statisticile mai arată că majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (99,1%). Aceștia  au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (33,9% din total plecaţi în străinătate), Bulgaria (29,3%), Grecia (14,3%), România (11,2%) ș.a.

Iar în ce privește cei 10,6 mii de turişti şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2016 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 73,0% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 18,1% – de afaceri şi profesionale şi 4,9% – de tratament.

De precizat, că, în general, în această perioadă, agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la aproape 198 mii de turişti şi excursionişti, cu 5% mai puțin decât anul trecut.

Sursa foto: economica.net

You May Also Like