Un măr gigant, simbolul satului Mereni. Cui îi aparţine ideea şi cât a costat monumentul

Un măr gigantic a apărut în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Fructul a fost realizat la iniţiativa fostului primar, care recent şi-a dat demisia. Eugeniu Sălcuţan a mers într-o vizită în municipiul Bistriţa din România şi i-a plăcut ideea de a avea în localitate un măr decorativ din poliester armat cu fibră de sticlă.

Legenda spune că oastea lui Ştefan cal Mare întprcânduse dintr-o bătălie a poposit într-o livadă cu meri, unde au fost lăsaţi cu traiul câţiva ostaşi. Astfel a fost formată o nouă localitate cu denumirea Mereni. Autorităţile nu s-au gândit mult şi au instalat la intrarea în sat un măr din fibră de sticlă cu o înălţime de trei metri. ”

Deşi pe vremuri, erau sute de hectare de livezi de mere, acum localitatea a rămas doar cu denumirea Mereni, care provine de la măr. Livezile fiind transformate în terenuri agricole.

„Am ales ca mărul să ne fie şi o carte de vizită a satului Mereni. Am vrut să amenajăm şi această intrare să ii dăm un aspect mai frumos. Este un material foarte rezistent e din fibră de sticlă şi are o greutate de 300- 400 de kilograme, fiindcă în interior este o carcasă metalică”, a menţionat fostul primar din Mereni.

Mariana Popan şi familia sa a fost surprins în timp ce făceau fotografii la mărul proaspăt instalat. Aceştia locuiesc peste hotare, dar spune că de fiecare dată când vine în satul natal se mândreşte de modernizarea localităţii.

„E ceva original. E ceva foarte plăcut care trezeşte zâmbet, e foarte frumos. Nu ştiu, e o plăcere să văd. De fiecare dată când vin acasă găsesc ceva frumos şi mă mândresc mult cu satul meu, înfloreşte, are idei frumoase, originale”, a spus locuitoarea satului Mereni.

Oamenii spun că sunt bucuroşi că locuiesc în satul Mereni şi ce le place mărul gigant.

„E frumos. Când au pus prima dată mărul copii au venit şi toţi s-au fotografiat, s-au filmat împrejurul mărului, foarte frumos. Legenda vine de la Ştefan cel mare care a trecut prin satul acesta era livadă de măr şi de la aia a devenit numărul măr, Mereni.”

„E frumos şi ne place. E mare, e roşu, e atrăgător şi toţi care merg toţi se uită să vadă ce de când că nu a fost la noi aşa ceva.”

„E frumos, e curat în primul rând că aici tot timpul se aduma murdărie, apa din deal aducea murdărie, era tot timpul murdar, dar acuma desigur e o plăcere, e frumos e curat şi fiecare îţi ştie drumul lui”

În sat însă, nu este singurul măr reprezentativ.

„În centrul localităţii unde este arborele de măr, realizat printr-un proiect tot din bani publici şi bani de la locuitori”, a precizat Eugeniu Sălcuţan.

Monumentul în formă de măr a costat 700 de euro, iar instalarea şi transportarea lui încă 200 de euro, bani alocaţi din bugetul local.

Sursa text și foto: publika.md

You May Also Like