Vara la țară : Cu ce oferte vin pensiunile turistice din Moldova

Gustări ca la mama acasă, încăperi amenajate cu covoare ţesute, ulcele din lut, produse de casă, excursii la Orheiul Vechi sau băuturi reci cu mentă şi accesul liber în grădină sunt câteva dintre metodele prin care proprietarii de agro-pensiuni îşi atrag clienţii vara aceasta.

Preţurile variază de la o pensiune la alta, începând cu 200-300 lei de persoană pentru o seară cu mic dejun inclus, sau 600-700 lei pentru două persoane cu două mese incluse. Proprietarii însă se plâng că din cauza situaţiei din Ucraina vecină, s-a redus numărul de vizitatori, mai ales străini.

Contactat de IPN , directorul Agenţiei Turismului, Nicolae Platon, a declarat că instituţia promovează o amplă campanie de informare pentru a aduce în albia legală pensiunile agroturistice din ţară, care în mare parte nu sunt clasificate. Momentan doar 19 pensiuni agroturistice sunt clasificate şi transmit Biroului Naţional de Statistică informaţia privind utilizarea spaţiilor de cazare. Multe pensiuni au pagini web pe care îşi fac publice ofertele şi prin intermediul cărora sunt contactate direct, dar se pot face rezervări şi prin intermediul agenţiilor sau operatorilor de turism.

Cei care aleg pensiunea „Hanul lui Hanganu” din satul Lalova, raionul Rezina, o fac fiind ademeniţi de stilul tradiţional moldovenesc în care sun amenajate încăperile cu covoare ţesute şi ulcele din lut. Hanul are 20 de locuri de cazare, însă la masa de sărbătoare încap lejer şi 60 de persoane, spune proprietarul, Sergiu Toader Hanganu. Toate încăperile sunt dotate cu grupuri sanitare şi apă caldă. Mai sunt şi trei terase, unde se poate servi masa admirând peisajul împrejurimilor. Iar pentru ca oaspeţii să se simtă mai aproape de sat, gazda a meşterit nişte saltele umplute cu fân.

La „Casa Verde” din Trebujeni, Orhei, oaspeţilor li se oferă gratis fructe, băuturi reci cu mentă, accesul liber în grădină şi un spectacol artistic. Anul acesta pensiunea a fost vizitată de circa 500-600 de persoane, a precizat Ludmila Buzilă, administratoarea pensiunii. Ea spune că numărul vizitatorilor străini ar fi fost mai mare dacă n-ar fi existat situaţia complicată din ţara vecină.

Liliana Buzilă, administratoarea pensiunii „Casa de sub Stâncă”, dimpotrivă, a remarcat o tendinţă de creştere a turiştilor dornici de a se odihni la ţară. „Doar că nu cred că e bine ca pensiunile să fie concentrate într-o singur loc sau regiune. Este nevoie de o desconcentrare a acestora în mai multe zone ale ţării. La început, în mare parte aveam doar vizitatori străini. În ultimii ani se constată o solicitare solidă şi din partea celor din ţară, în special din mediile urbane. Chiar, şi din Transnistria avem solicitări”, a spus Liliana Buzilă.

După părerea proprietarilor de agro-pensiuni, creşterea numărului de vizitatori este împiedicată din cauza infrastructurii şi reţelelor precare.

 

You May Also Like