(VIDEO) Transfăgărășan – drumul printre munți

Drumul naţional Transfăgărăşan reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase drumuri construite vreodată.  Proiectul – o ambiţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu de a asigura un drum strategic printre munţi, a fost construit în patru ani, în intervalul 1970-1974. Construcţia drumului a fost deseori criticată pentru metodele de lucru, care au provocat oficial 40 de morţi, dar neoficial câteva sute, conform persoanelor care susţin că au participat la proiect.

Transfăgărăşanul a devenit celebru la nivel mondial după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, cu o audienţă care rivalizează cu cea a unei Cupe Mondiale, au dedicat o ediţie întreagă acestui traseu pe care l-au numit „un circuit de Formula 1 creat de Dumnezeu”. Astfe, ulteror drumul s-a plasat în repetate rânduri  în topul celor mai frumoase şosele din lume.

Transfagarasanul leagă Ardealul de Muntenia și are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte și poduri și un tunel de 887 metri, fiind cel mai lung din țară, care strabate muntele Paltinului. Datorita numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la ora, de asemenea datorită altitudinii, a căderilor masive de zăpadă și a riscului de avalansă, Transfagarasanul este deschis doar în perioada iulie – octombrie. Între 1 noiembrie și 30 iulie sectorul cuprins între kilometrul 104 si kilometrul 130 este închis circulației. Accesul la Lacul Balea se face doar cu telecabina.

Printre obiectivele turistice se numară Lacul și Cascada Balea, Lacul și Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul și Lacul Capra, Cetatea Poenari. La acestea se adaugă Hotelul de Gheață de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele și traseele montane din jurul Transfagarasanului.

Reamintim, că recent o echipă din Moldova, au mers într-un tur pe traseul Transfăgărăşan pentru a promova vinul moldovenesc.   În cazul în care doriți şi voi să vedeţi peisajele incredibile de pe Transfăgărăşan, pe 31 august 2015, Philipsky Tour organizează un tur încolo.  Iar pentru ca să vă convingeți  de splendoarea acestui loc, vedeți ce îți poate oferi Transfagarasanul, în video propus mai jos.

You May Also Like